Пропускане към основното съдържание

Радослав Гизгинджиев: "Дневниците" създадоха романа "РАЙ"

 "Дневниците" създадоха романа "РАЙ"Втората ти книга „Страници от Рая. Дневниците.“ се оказа нещо много различно от „РАЙ“. Текстовете в нея звучат от нестинарски наричания; призоваване на някакви стихии. Как се пише книга като тази? И смяташ ли, че хората, които са харесали „РАЙ“, ще им допадне  „Дневниците“?

   -  Няколко пъти съм казвал, че страници от „Дневниците“ създават „РАЙ“. Книгата, която излиза като втора, всъщност е написана първа.  "Дневниците" са създадени изцяло в ритъма на „вдъхновеното писане“, някои знаят, какво точно представлява то в подробности, а тези, които не са запознати само ще кажа, че е вид писане, в което думите те водят, а не ти тях. Книга като „Дневниците“ се пише много трудно и много дълго, тези които са я разтворили и са я разбрали, много добре усещат по колко дълги, тъмни и страшни пътеки ги водя. Едни читатели твърдо и категорично ще откажат да видят „местата“, на които ще ги заведа и няма нищо странно в това, че някои ме отричат. Хората, които харесват „Дневниците“, нямам идея дали ще харесат „РАЙ“ и обратно. Двете книги привидно нямат нищо общо като стилистика, но колкото и странно да звучи – втората създава първата. Освен това и сбъдва сюжета на „РАЙ“, тя ще послужи и като връзка с ключове, които ще отключат „Вратите“, които скоро ще се появят на пазара.

Като че ли литературните критици ти обявиха война, многократно бяхме свидетели на публични спорове между теб и тях. Защо се получава така? Не търпиш ли критика?

- Ще започна с това, че литературни критици в България няма. Аз лично не познавам такива, не съм и комуникирал под никаква форма с явлението „литературен критик“ в смисъла, в който света познава това понятие. Имало е дискусии между мен и блогъри, които се изживяват като представители на литературни медии, каквото и да означава това. Правя нещата, които усещам,  всякакви мнения могат да възникнат, но те не променят посоката, по която вървя. Ако има някаква война, то аз не участвам в нея, защото каузата за тяхната концепция не е по-важна от моите приоритети, а те не включват вдигането на рейтинга на техните сайтове и блогове.

В Интернет ти си един от най-цитираните съвременни български автори, да не кажа най-цитираният. Преди да се появи "РАЙ", вярвал ли си, че книгата ще бъде толкова обсъждана? И защо след целия този успех не взе наградата за дебют на годината?

- Не съм се съмнявал в успеха на „РАЙ“, защото не съм подценявал хората. Подозирах, че книгата ще бъде обсъждана, заради Виктор - той е най-провокативен в романа, но ненормалното е, че тези които се изказват негативно за „РАЙ“ всъщност не обсъждат преживяването с книгата, а обсъждат мен.  Има хора в живота ми, които съжалявам, че съм срещнал и те тенденциозно пишат негативни мнения и лъжи. Приемам, че като автор на някакъв продукт - може и да не съм харесван, дори това е съвсем нормално – лицата на изкуството са променливи и много. Относно литературните конкурси в България и комисиите им, предпочитам да не ги обсъждам. Но със сигурност никога няма да участвам вече в подобни инициативи – интересуват ме хората, а не няколко човека, самообявили се за комисия, за да вземат някакъв хонорар заради ангажимента си към събитието. Факт е, че в света на изкуството в България още е пълно с комунисти, които по никакъв начин не биха допуснали да признаят роман като „РАЙ“, та какво остава да го наградят. Не се надпреварвам с никой писател в България, нямам никакви претенции за нищо – това, което е важно за мен е да защитавам проектите си и да давам без притеснение отношение, когато някой обижда моите читатели – особено, криейки се зад медия.

Преди известно време с Людмила Филипова пуснахте обща снимка в мрежата, с текст, който подсказва, че ще работите заедно. Имате ли такива планове?

- С Людмила Филипова много си допадаме - и като теми на разговор, и като характери. За момента няма да коментирам, какво може да очаквате от нас, но заедно или не,  ще има изненади и от двамата.

Какво се крие зад „Вратите“?

- Ако „РАЙ“ е била потресаваща и емоционална за някои, то „Вратите“ ще бъде нещо много по-стихийно като драматургия, персонажи и сюжетна линия – очаквайте персонажите от „РАЙ“, заедно с още нови лица. Историята ще направи неочакван завой, ще преобърне тотално света от „РАЙ“ и мистерията ще стане много по-дълбока и всеобхватна – ще се разбият още няколко табута – и не само човешки, но и от българската история. Зад „Вратите“ се крие сродната душа, която непрекъснато преследваме през животите.


Книгата „Страници от Рая. Дневниците.“ ще бъде представена на "Панаир на книгата" в НДК на 14 декември от 19 ч.

Вижте подробности за събитието ТУК!
Коментари

Популярни публикации от този блог

Книгите за лятната ваканция - задължителни!

За някои деца четенето на книги през ваканцията е истинско мъчение, може би от факта, че на всички списъци слагат думата ЗАДЪЛЖИТЕЛНИ! Затова съвета ни е да накарате децата си да забравят тази дума и да наблегнат на това, което е написано в самите книги. 
Много деца следят точно колко страници са прочели, но когато започнат да четат откриват очарованието на новите светове, които книгите им разкриват.
Решихме да помогнем на родителите, които се чудят какви точно бяха книгите в списъка за лятото. Но първо няколко съвета за вас и вашите дечица:
Правила за четене:
1. Не вземай книгата с мръсни ръце.
2. Не прави бележки върху книгата. Направи си и използвай книгоразделител.
3. Съхранявай книгите грижливо.
4. Изяснявай си значението на неизвестните думи – търси ги в тълковния речник или попитай възрастните.
5. Старай се да разбираш и да си представяш това, което четеш.

А  също така да не забравяме и:А сега и примерните списъци:
За втори клас:
Български народни приказки
Приказен свят” – А. К…

5 нови романтични заглавия, които да прочетете в летните дни

Преди няколко дни настъпи астрономическото лято, а какво по-подходящо време от това за книги на любовна тематика?  Представяме ви пет нови романтични романа, в които да се потопите през предстоящите летни дни. 
💖 💖 💖
"В града на замечтаните кули" от Джулия Уелан 
- Първото ни предложение отвежда в Оксфордския университет, където Елинор Дъран отива да изучава английска литература от 19. век. Вместо да попадне на любимата си професорка там обаче, тя се натъква на друг преподавател - Джейми Дейвънпорт - човекът, съсипал дрехите й сутринта. Въпреки неприятната си първа среща, Елинор и Джейми бързо намират допирните точки помежду си, но скоро Елинор се оказва на кръстопът - да се отдаде на любовта, или да се върне в родното си място, където да продължи обещаваща кариера.
                                                                 💖 💖 💖
"Първата дама" от Сюзън Елизабет Филипс
- Наскоро преиздадена с нова, свежа визия, "Първата дама" от Сюзън Елизабет Филипс…

"Освен това танцувам" - вдъхновяващ роман, съставен единствено от писма

Драги мой, Със сигурност си запознат с вълнението да си пишеш с някого. Не SMS-и от рода на: „Купи хляб, като се прибираш“, а истинска кореспонденция, изискваща внимание, обгрижване, размисъл. О, колко сладко е чакането на писмо! Да дойде пощальонът и да донесе обикновен бял плик, криещ необикновени възможности и то предназначени само за теб (макар че, признавам, през това време на годината мръсникът носи само известия за плащане на данъци). В днешната дигитална ера чакането дори не е дълго. Искаш да споделиш мислите си с някого, написваш му и-мейл и – клик! – писмото е изпратено, а в рамките на минути може да бъде и прочетено. Шеметната скорост на съвременната кореспонденция е дори още по-пристрастяваща. Точно това правят Аделин Пармелан и Пиер-Мари Сото – пристрастяват се към електронните писма, които си разменят по колкото пъти на ден си искат. В тях споделят несподелими истини като това, че Пиер-Мари вече причислява себе си към бившите писатели, защото не може да съчини и къс р…