сряда, 16 април 2014 г.

Джоджо Мойс с трети роман, който докосва ума и сърцето

 
 
 
 

 

„Последното писмо от любимия“ е увлекателна любовна история, която ни поднася завладяващ разказ за пропуснатите възможности.








Дженифър Стърлинг се събужда в болнично легло след тежка автомобилна катастрофа. Получила амнезия, тя няма представа коя е и как се е озовала там. С помощта на богатия си съпруг Лорънс и приятелите им от лондонския елит Дженифър си припомня предишния живот. Младата жена обаче не може да се отърси от натрапчивото чувство, че нещо й липсва. Един ден, докато подрежда дрехите си, Дженифър открива адресирани до нея любовни писма, подписани единствено с буквата „Б.“ Постепенно тя си спомня любимия, заради когото е била готова да рискува всичко. 
 
Четиридесет години по-късно. Журналистката Ели Хоуърт има всички основания да се счита за успяла и щастлива. Страхотната й работа, малък апартамент в Лондон и срещите с интересни хора предизвикват завистта на познатите й. Ели обаче не е щастлива в любовта. Има връзка с женения Джон, който няма никакво намерение да изостави семейството си заради нея.
 
В архива на вестника Ели случайно попада на покрити с прах любовни писма. Обсебена от необикновената история, тя решава да научи повече за съдбата на тайнствената двойка. И да поеме контрол върху собствения си живот.
 
Джоджо Мойс умело съчетава двете нишки на тази романтична приказка по начин, който не само избягва клишетата, но ни предлага и непрекъснати изненади.
 
Романът „Последното писмо от любимия“ е преведен на 27 езика. Любопитно е, че всяка глава от книгата започва с нечие последно писмо, имейл или друга форма на кореспонденция от истинския живот. 
 
Джоджо Мойс е родена в Лондон през 1969 година в семейството на илюстраторка на детски книжки и собственик на транспортна фирма за превоз на произведения на изкуството. Завършва английска литература в Лондонския университет и спечелва стипендия за магистърска степен на вестник „Индипендънт“, където работи като редактор и кореспондент в продължение на десет години. Именно там среща и бъдещия си съпруг - технически редактор, в когото се влюбва от пръв поглед. Двамата искат да създадат семейство и да се наслаждават на тихия спокоен живот в провинцията, далеч от шума на големия град. Въпреки успешната журналистическа кариера, Джоджо мечтае да стане професионална писателка. Тя пише денем, след уморителни нощни дежурства във вестника, но първите й три ръкописа са отхвърлени от издателите. 
 
Неуспехът не я обезкуражава, а само я амбицира да подобри стила си и да опита отново. В крайна сметка търпението и усилията на Джоджо биват възнаградени. Дебютният й роман се радва на топъл читателски прием и положителни отзиви на критиката. Големият пробив за авторката идва с появата на пазара на деветия й роман – „Аз преди теб“, през януари 2012 година. За кратко книгата се превръща в истинска сензация, оглавява класациите за бестселъри, задържайки се в тях рекордно дълго време, и e номинирана за роман на годината.
 
Джоджо Мойс е сред малцината британски авторки, печелили наградата на Асоциацията на романтичните писателки за роман на годината два пъти – през 2004-а и 2011-а. Днес четиридесет и три годишната Джоджо живее в къща във викториански стил в Есекс със съпруга си, трите им деца, два коня, две кучета и котка.



 
Страхотна, запленяваща и емоционално наситена книга - идеална за всеки, който обича Mad Men. 
 
Софи Кинсела, автор на поредицата книги за Беки Б.
 
 
 
 
 





Още за Джоджо Мойс може да намерите на официалната страница на авторката: http://www.jojomoyes.com/, а книгите й, издадени на български език ТУК!


Няма коментари:

Публикуване на коментар