четвъртък, 25 август 2016 г.

Една история за любов и приключения на слънчевия остров Сицилия, където нищо не е такова, каквото изглежда...


http://hermesbooks.com/joga-po-sicilianski.html


В един свят на несправедливост, корупция и насилие останало ли е у човека място за любовта и надеждата? В романа "Йога по сицилиански" на Едуардо Хауреги главната героиня бяга от напрегнатия си живот във Франкфурт, за да търси убежище и щастие в Сицилия. Но по пътя ще трябва да се изправи срещу собствените си ограничения и слабости, да развие потенциала си и да отвори сърцето си за любовта, истината и красотата.


 
Сицилия – един от най-красивите острови на Средиземно море



Веднъж попитали един сицилианец как се живее в Сицилия и той отвърнал: Con dificoltа. Тоест – трудно.
Този остров бижу на Средиземно море, със спираща дъха природна красота от плажове и вулкани, богат на вкусове, аромати и цветове, интересна история и култура, която все още диша в елински храмове, византийски базилики и барокови църкви, в същото време е място, асоциирано с жестока организирана престъпност, която и днес засяга живота на обикновените хора.
Не става въпрос за престрелки в холивудски стил. Няма да срещнете гангстери, ако се разходите до красивия древен театър в Таормина с прекрасните изгледи към морето и димящия Етна. Дори и Палермо, въпреки славата му, е по-малко опасен от много европейски столици и единствената заплаха е да бъдете изкушени от местното лакомство – бриош със сладолед.

Сицилия е прочута със своите сладкиши. Каноли – фунийки, пълни с рикота и сушени плодове, са едно от най-предпочитаните лакомства.


Реалните проблеми от съжителството с мафията не са така очевидни на пръв поглед. Мегаломански проекти, които се строят без критерии и които често дори не се завършват. Отчайващи обществени услуги. Шуробаджанащина, за да получиш добра работа. Властимащи, които изведнъж забогатяват по време на мандата си. Съдия или журналист, заплашен за това, че си пъха носа, където не му е работа...
В действителност това не са само симптоми на сицилианското общество. Но Сицилия може да бъде разглеждана като микрокосмос, отразяващ целия свят. Място прекрасно, изобилстващо с блага и възможности, но затънало в проблеми, несправедливост, ежедневни препятствия. На теория демократично общество, застрашено от тъмни и могъщи интереси. Един изгубен рай.



Сицилия – Изгубеният рай



ЗАЩО ДА ПРОЧЕТЕТЕ ТОЗИ РОМАН?

  • http://hermesbooks.com/joga-po-sicilianski.html
    Защото поставя фокуса върху вътрешната сила, която всеки от нас притежава и която ни позволява да се опълчим не само на собствените си призраци, ограничения и слабости, а и на опасностите, които ни дебнат в света отвън.
  • Защото говори за едно от най-големите предизвикателства в живота на всеки човек, каквото е търсенето на щастието в типичната за съвременния свят атмосфера на несигурност, напрегнатост и забързаност.
  • Защото предлага вариант за излизане от омагьосания кръг на нерадостното ежедневие, като ни запознава с възможностите на една от най-древните практики за постигане на вътрешно равновесие, мир и хармония – йога.

Няма коментари:

Публикуване на коментар