Пропускане към основното съдържание

„Хари Потър и Прокълнатото дете” – един незакъснял подарък за едни все още непораснали фенове

Бях на девет, когато за първи път разлистих страниците на „Хари Потър и Философският камък”. Това беше първата ми книга, различна от задължителната литература, която получих и, въпреки че обичах да чета, тази вълшебна книжка ми откри един съвсем различен за мен свят на книгите и не успях да я оставя чак докато не излезе последната книга, когато вече бях на шестнайсет . Заедно с тези книги аз пораснах. Докато чаках всяка следваща част, препрочитах останалите и нямах търпение да дойде Коледа, когато се надявах, че отнякъде ще изникне още една част от поредицата. Никога не съм си мислила, че един ден ще работя в книжарница и ще мога да се докосна до първите, все още топли бройки на нова книга от поредицата, години след излизането на „Хари Потър и Даровете на смъртта”.

Един истински фен, предполагам, ще разбере какво е усещането да изгаряш от желание да научиш какво ще стане след като вече всичко е приключило. Да очакваш нещо да те изненада, впечатли и преобърне спомените ти.

Е, „Хари Потър и Прокълнатото дете” успя да ме изненада, успя да ме зарадва, успя да ме натъжи и да ме върне толкова години назад за един миг, сякаш съм завъртяла последния останал времевърт в света на магьосниците и всичко се е преобразило.

Прочетох книгата неусетно. Всички бяха там. Хари, Рон, Хърмаяни, Джини, Невил.... Всички пораснали като мен. Всеки вече с грижите на възрастния, натежал от мисли, страхове за бъдещето и ежедневни неразбории. И макар да ми се искаше страниците да не свършват, това вече беше перфектният завършек на историята.

Тази книга е един подарък за порасналите почитатели на поредицата. Дж. К. Роулинг умело е съчетала възможно най-милите спомени между страниците, карайки те да се върнеш за момент в детството и да си спомниш колко важно е било да имаш добър приятел и семейство, без които не можеш. Ако си мислите, че знаете кое е „прокълнатото дете” в книгата, то има какво да ви изненада новата история. Но, както всяка една от книгите за Хари, и тази носи със себе си много, много любов. Героите преминават през своите изпитания, своите тревоги и обрати в живота, за да могат да достигнат до най-големият си урок – нашата най-голяма сила се крие в хората, които обичаме.

Хари: Как да предпазя сина си, Дъмбълдор?
Дъмбълдор: Не можем да браним младите от злото. Болката трябва да ги споходи.
Хари: Значи от мен се очаква да наблюдавам безучастно?
Дъмбълдор: Не. Трябва да го научиш да се справя с живота.”

Михаела Грънчарова

Коментари

Популярни публикации от този блог

Книгите за лятната ваканция - задължителни!

За някои деца четенето на книги през ваканцията е истинско мъчение, може би от факта, че на всички списъци слагат думата ЗАДЪЛЖИТЕЛНИ! Затова съвета ни е да накарате децата си да забравят тази дума и да наблегнат на това, което е написано в самите книги. 
Много деца следят точно колко страници са прочели, но когато започнат да четат откриват очарованието на новите светове, които книгите им разкриват.
Решихме да помогнем на родителите, които се чудят какви точно бяха книгите в списъка за лятото. Но първо няколко съвета за вас и вашите дечица:
Правила за четене:
1. Не вземай книгата с мръсни ръце.
2. Не прави бележки върху книгата. Направи си и използвай книгоразделител.
3. Съхранявай книгите грижливо.
4. Изяснявай си значението на неизвестните думи – търси ги в тълковния речник или попитай възрастните.
5. Старай се да разбираш и да си представяш това, което четеш.

А  също така да не забравяме и:А сега и примерните списъци:
За втори клас:
Български народни приказки
Приказен свят” – А. К…

5 нови романтични заглавия, които да прочетете в летните дни

Преди няколко дни настъпи астрономическото лято, а какво по-подходящо време от това за книги на любовна тематика?  Представяме ви пет нови романтични романа, в които да се потопите през предстоящите летни дни. 
💖 💖 💖
"В града на замечтаните кули" от Джулия Уелан 
- Първото ни предложение отвежда в Оксфордския университет, където Елинор Дъран отива да изучава английска литература от 19. век. Вместо да попадне на любимата си професорка там обаче, тя се натъква на друг преподавател - Джейми Дейвънпорт - човекът, съсипал дрехите й сутринта. Въпреки неприятната си първа среща, Елинор и Джейми бързо намират допирните точки помежду си, но скоро Елинор се оказва на кръстопът - да се отдаде на любовта, или да се върне в родното си място, където да продължи обещаваща кариера.
                                                                 💖 💖 💖
"Първата дама" от Сюзън Елизабет Филипс
- Наскоро преиздадена с нова, свежа визия, "Първата дама" от Сюзън Елизабет Филипс…

"Освен това танцувам" - вдъхновяващ роман, съставен единствено от писма

Драги мой, Със сигурност си запознат с вълнението да си пишеш с някого. Не SMS-и от рода на: „Купи хляб, като се прибираш“, а истинска кореспонденция, изискваща внимание, обгрижване, размисъл. О, колко сладко е чакането на писмо! Да дойде пощальонът и да донесе обикновен бял плик, криещ необикновени възможности и то предназначени само за теб (макар че, признавам, през това време на годината мръсникът носи само известия за плащане на данъци). В днешната дигитална ера чакането дори не е дълго. Искаш да споделиш мислите си с някого, написваш му и-мейл и – клик! – писмото е изпратено, а в рамките на минути може да бъде и прочетено. Шеметната скорост на съвременната кореспонденция е дори още по-пристрастяваща. Точно това правят Аделин Пармелан и Пиер-Мари Сото – пристрастяват се към електронните писма, които си разменят по колкото пъти на ден си искат. В тях споделят несподелими истини като това, че Пиер-Мари вече причислява себе си към бившите писатели, защото не може да съчини и къс р…