Пропускане към основното съдържание

"Всяка сутрин пътят към дома става все по-дълъг"- малка книга с голямо сърце!

Винаги съм пренебрегвала книгите от Фредерик Бакман, просто не ми изглеждаха интересни. Този път обаче когато взех "Всяка сутрин пътят към дома става все по-дълъг" нещо в мен трепна. Не знам защо, но усетих тъга. Корицата ме грабна със страшна сила, върнах се много назад, в едни такива спомени, които изникват в съзнанието на човек, когато осъзнае, че е загубил нещо, което никога няма да си върне.
http://hermesbooks.com/vsjaka-sutrin-p-tjat-k-m-doma-stava-vse-po-d-l-g.html

Тази книга е едно послание към нас живите, хората, които крачим безумно всеки един ден, всяка минута към по-добър живот, към по-щастливо бъдеще. А всъщност замисляме ли се, че бъдещото сме ние. Спомените ни са тези, от които се учим. Волните и неволни грешки са начин да се върнем назад, да преодолеем лошото и да си спомняме с добро миналото. Всеки ден е един нов урок за това как да живеем и да оценяваме това, което имаме. Това, което ни отнема животът е начинът да се превърнем в по-силни хора. Начинът да оценяваме важните неща, да вървим редом с тях и да не позволяваме пътят напред да ни погълне.

Много силно послание има Фредерик към нас, много ми хареса стилът и начинът му на писане. С книгата "Всяка сутрин пътят към дома става все по-дълъг" той грабна вниманието ми. Позволи ми да погледна по друг начин на неща. Предполагам, че и вие няма да сте се замисляли. Хубаво е да прочетете нещо различно. Едно такова неангажиращо "чуждо" мислене би ви отворило очите в подходящ момент и би ви помогнало да се замислите.

Петя Жилева

Коментари

Популярни публикации от този блог

Книгите за лятната ваканция - задължителни!

За някои деца четенето на книги през ваканцията е истинско мъчение, може би от факта, че на всички списъци слагат думата ЗАДЪЛЖИТЕЛНИ! Затова съвета ни е да накарате децата си да забравят тази дума и да наблегнат на това, което е написано в самите книги. 
Много деца следят точно колко страници са прочели, но когато започнат да четат откриват очарованието на новите светове, които книгите им разкриват.
Решихме да помогнем на родителите, които се чудят какви точно бяха книгите в списъка за лятото. Но първо няколко съвета за вас и вашите дечица:
Правила за четене:
1. Не вземай книгата с мръсни ръце.
2. Не прави бележки върху книгата. Направи си и използвай книгоразделител.
3. Съхранявай книгите грижливо.
4. Изяснявай си значението на неизвестните думи – търси ги в тълковния речник или попитай възрастните.
5. Старай се да разбираш и да си представяш това, което четеш.

А  също така да не забравяме и:А сега и примерните списъци:
За втори клас:
Български народни приказки
Приказен свят” – А. К…

5 нови романтични заглавия, които да прочетете в летните дни

Преди няколко дни настъпи астрономическото лято, а какво по-подходящо време от това за книги на любовна тематика?  Представяме ви пет нови романтични романа, в които да се потопите през предстоящите летни дни. 
💖 💖 💖
"В града на замечтаните кули" от Джулия Уелан 
- Първото ни предложение отвежда в Оксфордския университет, където Елинор Дъран отива да изучава английска литература от 19. век. Вместо да попадне на любимата си професорка там обаче, тя се натъква на друг преподавател - Джейми Дейвънпорт - човекът, съсипал дрехите й сутринта. Въпреки неприятната си първа среща, Елинор и Джейми бързо намират допирните точки помежду си, но скоро Елинор се оказва на кръстопът - да се отдаде на любовта, или да се върне в родното си място, където да продължи обещаваща кариера.
                                                                 💖 💖 💖
"Първата дама" от Сюзън Елизабет Филипс
- Наскоро преиздадена с нова, свежа визия, "Първата дама" от Сюзън Елизабет Филипс…

"Освен това танцувам" - вдъхновяващ роман, съставен единствено от писма

Драги мой, Със сигурност си запознат с вълнението да си пишеш с някого. Не SMS-и от рода на: „Купи хляб, като се прибираш“, а истинска кореспонденция, изискваща внимание, обгрижване, размисъл. О, колко сладко е чакането на писмо! Да дойде пощальонът и да донесе обикновен бял плик, криещ необикновени възможности и то предназначени само за теб (макар че, признавам, през това време на годината мръсникът носи само известия за плащане на данъци). В днешната дигитална ера чакането дори не е дълго. Искаш да споделиш мислите си с някого, написваш му и-мейл и – клик! – писмото е изпратено, а в рамките на минути може да бъде и прочетено. Шеметната скорост на съвременната кореспонденция е дори още по-пристрастяваща. Точно това правят Аделин Пармелан и Пиер-Мари Сото – пристрастяват се към електронните писма, които си разменят по колкото пъти на ден си искат. В тях споделят несподелими истини като това, че Пиер-Мари вече причислява себе си към бившите писатели, защото не може да съчини и къс р…