Пропускане към основното съдържание

"Дъщерята на палача" - едно историческо пътешествие със загадки

Обичате ли книги на историческа тематика? A хората и техните истории, които ги правят уникални? Една такава история базирана на действителни лица и факти е тази за „Дъщерята на палача“ на Оливeр Пьоч.


С лекота авторът, който произхожда от стар род палачи, пренася читателя в Бавария по времето, когато палачите и вещиците са обичайна гледка. В случая ставаме свиделили на едно действие, което се развива в наистина апокалиптичен период. Големият брой престъпления по онова време е довел до увеличаване на смъртните присъди чрез обесване. С две думи - тъмни времена. На този фон палачът Якоб Куизъл, който всява ужас в местното население заради страховития си занаят, ни е представен като необичайно мъдър и начетен за времето си мъж. И повярвайте това не е кървава история, изпълнена с мъчения и жестокости. В домът на семейство Куизъл книгите и билкарството са неизменна част от ежедневието, но семейството живее в сянката на своето единствено призвание – да бъдат палачи - дълг, който се предава от поколение на поколение. Писателят ни среща и с други симпатични и ярки образи – дъщерята на палача Магдалена, Симон – синът на градския лекар, които е влюбен в нея, местната акушерка и билкарка Марта Щехлин, няколко деца- сираци, хора от градската управа, които допълват картината на заплетената история. Като прибавим увлекателния детективски сюжет, приятния образен език, прецизните и любопитни исторически детайли, разбираме защо това е най-продаваната немскоезична книга в „Амазон“. Трудно е да се опише цялата история. Това, което ще разкрия е, че винаги има повече от една истина.
Втората книга от трилогията „Дъщерята на палача и черният монах“ ни повдига завесата на религията и религиозните търсения по онова време. На нейните заблуди, безумия и загадки. Героите се изправят срещу опасен враг, който е готов на всичко, за да се добере до съкровище на тамплиерите. Необичайна смърт, разследване, тамплиерски орден, ревност и отново семейство Куизъл в епицентъра на събитията. 

 
След като прочетох двете заглавия на Оливeр Пьоч започнах да си рисувам по ярко картината на събитията от времето на вещиците и палачите. Това е едно вълшебно и странно пътешествие с един необичаен поглед върху хората от онова време. Те може би не са такива за каквито ги мислим и Куизълови (и Пьоч в това число) го доказват по неповторим начин.
Очаквам с нетърпение третата книга за „Дъщерята на палача и кралят на просяците“.

Александра Николова


Коментари

Популярни публикации от този блог

Книгите за лятната ваканция - задължителни!

За някои деца четенето на книги през ваканцията е истинско мъчение, може би от факта, че на всички списъци слагат думата ЗАДЪЛЖИТЕЛНИ! Затова съвета ни е да накарате децата си да забравят тази дума и да наблегнат на това, което е написано в самите книги. 
Много деца следят точно колко страници са прочели, но когато започнат да четат откриват очарованието на новите светове, които книгите им разкриват.
Решихме да помогнем на родителите, които се чудят какви точно бяха книгите в списъка за лятото. Но първо няколко съвета за вас и вашите дечица:
Правила за четене:
1. Не вземай книгата с мръсни ръце.
2. Не прави бележки върху книгата. Направи си и използвай книгоразделител.
3. Съхранявай книгите грижливо.
4. Изяснявай си значението на неизвестните думи – търси ги в тълковния речник или попитай възрастните.
5. Старай се да разбираш и да си представяш това, което четеш.

А  също така да не забравяме и:А сега и примерните списъци:
За втори клас:
Български народни приказки
Приказен свят” – А. К…

5 нови романтични заглавия, които да прочетете в летните дни

Преди няколко дни настъпи астрономическото лято, а какво по-подходящо време от това за книги на любовна тематика?  Представяме ви пет нови романтични романа, в които да се потопите през предстоящите летни дни. 
💖 💖 💖
"В града на замечтаните кули" от Джулия Уелан 
- Първото ни предложение отвежда в Оксфордския университет, където Елинор Дъран отива да изучава английска литература от 19. век. Вместо да попадне на любимата си професорка там обаче, тя се натъква на друг преподавател - Джейми Дейвънпорт - човекът, съсипал дрехите й сутринта. Въпреки неприятната си първа среща, Елинор и Джейми бързо намират допирните точки помежду си, но скоро Елинор се оказва на кръстопът - да се отдаде на любовта, или да се върне в родното си място, където да продължи обещаваща кариера.
                                                                 💖 💖 💖
"Първата дама" от Сюзън Елизабет Филипс
- Наскоро преиздадена с нова, свежа визия, "Първата дама" от Сюзън Елизабет Филипс…

"Освен това танцувам" - вдъхновяващ роман, съставен единствено от писма

Драги мой, Със сигурност си запознат с вълнението да си пишеш с някого. Не SMS-и от рода на: „Купи хляб, като се прибираш“, а истинска кореспонденция, изискваща внимание, обгрижване, размисъл. О, колко сладко е чакането на писмо! Да дойде пощальонът и да донесе обикновен бял плик, криещ необикновени възможности и то предназначени само за теб (макар че, признавам, през това време на годината мръсникът носи само известия за плащане на данъци). В днешната дигитална ера чакането дори не е дълго. Искаш да споделиш мислите си с някого, написваш му и-мейл и – клик! – писмото е изпратено, а в рамките на минути може да бъде и прочетено. Шеметната скорост на съвременната кореспонденция е дори още по-пристрастяваща. Точно това правят Аделин Пармелан и Пиер-Мари Сото – пристрастяват се към електронните писма, които си разменят по колкото пъти на ден си искат. В тях споделят несподелими истини като това, че Пиер-Мари вече причислява себе си към бившите писатели, защото не може да съчини и къс р…