вторник, 10 септември 2013 г.

Тези екзотични творби ще очароват всеки, който някога се е интересувал от загадки

5 странни и мистериозни книги

 

1. Свитъкът на Рипли:

Сър Джордж Рипли бил прочут английски алхимик от 15 век.

Известни са 21 копия на свитъка - с изображения, символизиращи алхимични процеси и загадъчен текст в мерена реч.

Изследователите на ръкописа смятат, че това е алхимическа „рецепта” за безсмъртие. Според някои теории загадъчната алегорична поезия крие още много значения.

Сър Джордж Рипли е най-известният английски алхимик на XV век след Роджър Бейкън.

Учил в продължение на двадесет години в Италия, където се превръща в любимец на папа Инокентий VIII. След като завършва обучението си се завръща в Англия през 1477. През същата година пише известния си труд "The Compound of Alchymy or the Twelve Gates leading to the Discovery of the Philosopher's Stone" ("Съединенията на Алхимията или Дванадесетте Порти, водещи до откриването на Философския камък"). Това произведение е посветено на крал Едуард IV, който високо оценявал труда на Рипли.


Рипли имал репутация на много богат човек, а някои изследователи смятат, че това богатство е придобито чрез алхимия. Известно е, че той финансира Рицарите на Малта и Родос, в борбата им срещу турците, като ежегодно им плаща по 100 000 паунда.

Живее като отшелник до края на живота си, близо до Бостън.



2. Кодекс Серафинианус:

Създаден между 1976 и 1978 г. от италианския художник и архитект Луиджи Серафини и официално публикуван през 1981 г. "Codex Seraphinianus" представлява илюстрирана енциклопедия на въображаем свят. Книгата е приблизително 360 страница, а текстът е написан на неразбираем измислен език.


Има 11 раздела, които включват: Флора и ботаника, Фауна и животни, Двукраки същества, Физика и химия, Машини, Биология и сексуалност, Исторически и религиозен раздел, Език, Социални практики, Развлечения и Архитектура.
Няколко учени независимо един от друг разшифроват странната бройна система, според която са номерирани страниците. Един от тях е българският езиковед Иван Держански. 




3. Книга на чудесата и знаменията (Prodigiorum ac Ostentorum):

Конрад Ликостен (Волфхарт) публикува през 1557 г. в Базел енциклопедия, в която са описани всевъзможни зверове и фантастични създания по сведения на пътешественици в далечни земи.


Истинската мистерия на този ръкопис не са изобразените странни и митични същества, а прецизността на описанията и рисунките на реалните животни, непознати на тогавашните европейци.

В нея можем да видим точно нарисувани носорог, канадски лос, крокодил и други животни от Африка, Азия и новооткритата Америка. Най-интересната гравюра представя безпогрешно изображение на птицата Додо от остров Мавриций – днес отдавна изчезнал вид.



4. Пророчествата на Нострадамус :

Пророчествата на френския гадател Мишел дьо Нострдам са публикувани многократно през вековете, откакто били обявени публично за първи път през 1555 г. Те представляват загадъчни четиристишия, предсказващи събития от близкото и далечно бъдеще (с начална дата 1556 г). Окончателното издание на неговите произведения е публикувано през 1568 г. и се състояло от 942 четиристишия, разделени в десет „века”. Позволяват разнообразни тълкувания, в които въображението на читателя играе основна роля.




5. Египетска книга на мъртвите:

Книгата  представлява колекция от песни, магии и указания, които се поставят заедно с починалия, за да му помогнат да премине през булото на смъртта до мястото на безсмъртието.

Най-добре познат от тези погребални свитъци е „Папирусът на Ани” - документ, изготвен от времето на 19-та династия на древен Египет през периода на Новото царство около 1240 пр.н.е.



Източник: http://www.obekti.bg

Няма коментари:

Публикуване на коментар