понеделник, 11 август 2014 г.

"Аз преди теб" - сладко-горчива история за любовта и смелостта да следваш мечтите си








„Аз преди теб” започва като обикновена любовна история... нещо в стил Никълъс Спаркс, но с по-непредвидим финал. 

Тя е 26 годишно момиче от семейство с неголеми възможност. Той е на 35 години, богат и красив. Обикновени герои с техните обикновени животи и един обикновен инцидент с мотор... и до тук с обикновеното в книгата. Те не се влюбват от пръв поглед и любовта им не е гореща и пламенна, не си дават обещания и не се кълнат в любовта си на всяка страница...


Те са Луиза и Уил и тяхната любов дори не е най-важното в тази история. Но е най- доброто средство, което Мойс би могла да използва, за да насочи вниманието на читателя към същността й. Тази история е за обърнати животи, за правото на личен избор, за смелостта и едно напомняне за това как не трябва да изпускаме нито една предоставена ни възможност. 

Това не е историята на Лу - провинциално момиче, не вярващо в себе и в собствените си възможности, без амбиции и бляскави мечти за бъдещето, принудило се да приеме работа като личен асистент на квадриплегик. Това не е историята и на Уил - „човек на действието” преди инцидента, превърнал се след него в човек, прикриващ с арогантност болката и непримиримостта към положението си.

Това е историята на Луиза и Уил - две коренни противоположности. Два силни характера, разкриващи се пред нас и един пред друг постепенно, сред иронични диалози, хапливи забележки и уникално чувство за хумор, без премълчано съжаление или явно самосъжаление; променящи се един друг несъзнателно; провокиращи се взаимно за нещо ново, различно и нетипично - тя него и той нея.




Лу иска Уил да повярва, че може да води нормален живот в инвалидна си количка и прави всичко по силите си, за да му покаже, че това е възможно. Но въпреки нейните усилия, той е решил да упражни единствената сила, която му е останала - сам да реши как да приключи живота му. Дали нейните молби и това, че го обича, ще променят решението му, или точно заради тази любов, той ще остане непреклонен?


Уил иска Лу да се „събуди” за живота, да преживее нови неща, защото той вярва в нейната изключителност и иска и тя да го направи. Дали ще е способен да раздвижи поне малко заседналия живот на Лу?


Никой от двамата не иска и не вярва, че може да промени сегашния си живот и никой от двамата не разбира как с желанието си да подобри живота на другия, всъщност променя своя собствен. 


Дали тя е преди него, или той преди нея?!? Дали „Аз преди теб” означава да поставиш себе си пред другия, но именно заради него самия, или означава „Аз ще те водя - ти ме следвай” става ясно само, ако сте готови да се разделите с неизвестно количество сълзи. Да, защото така се чете тази книга, така се преживява тази трогваща и вдъхновяваща история - със сълзи от смесени чувства.


Петя Анастасова, книжарница "Хермес" - Пловдив




Няма коментари:

Публикуване на коментар