Пропускане към основното съдържание

"Аз преди теб" - сладко-горчива история за любовта и смелостта да следваш мечтите си
„Аз преди теб” започва като обикновена любовна история... нещо в стил Никълъс Спаркс, но с по-непредвидим финал. 

Тя е 26 годишно момиче от семейство с неголеми възможност. Той е на 35 години, богат и красив. Обикновени герои с техните обикновени животи и един обикновен инцидент с мотор... и до тук с обикновеното в книгата. Те не се влюбват от пръв поглед и любовта им не е гореща и пламенна, не си дават обещания и не се кълнат в любовта си на всяка страница...


Те са Луиза и Уил и тяхната любов дори не е най-важното в тази история. Но е най- доброто средство, което Мойс би могла да използва, за да насочи вниманието на читателя към същността й. Тази история е за обърнати животи, за правото на личен избор, за смелостта и едно напомняне за това как не трябва да изпускаме нито една предоставена ни възможност. 

Това не е историята на Лу - провинциално момиче, не вярващо в себе и в собствените си възможности, без амбиции и бляскави мечти за бъдещето, принудило се да приеме работа като личен асистент на квадриплегик. Това не е историята и на Уил - „човек на действието” преди инцидента, превърнал се след него в човек, прикриващ с арогантност болката и непримиримостта към положението си.

Това е историята на Луиза и Уил - две коренни противоположности. Два силни характера, разкриващи се пред нас и един пред друг постепенно, сред иронични диалози, хапливи забележки и уникално чувство за хумор, без премълчано съжаление или явно самосъжаление; променящи се един друг несъзнателно; провокиращи се взаимно за нещо ново, различно и нетипично - тя него и той нея.
Лу иска Уил да повярва, че може да води нормален живот в инвалидна си количка и прави всичко по силите си, за да му покаже, че това е възможно. Но въпреки нейните усилия, той е решил да упражни единствената сила, която му е останала - сам да реши как да приключи живота му. Дали нейните молби и това, че го обича, ще променят решението му, или точно заради тази любов, той ще остане непреклонен?


Уил иска Лу да се „събуди” за живота, да преживее нови неща, защото той вярва в нейната изключителност и иска и тя да го направи. Дали ще е способен да раздвижи поне малко заседналия живот на Лу?


Никой от двамата не иска и не вярва, че може да промени сегашния си живот и никой от двамата не разбира как с желанието си да подобри живота на другия, всъщност променя своя собствен. 


Дали тя е преди него, или той преди нея?!? Дали „Аз преди теб” означава да поставиш себе си пред другия, но именно заради него самия, или означава „Аз ще те водя - ти ме следвай” става ясно само, ако сте готови да се разделите с неизвестно количество сълзи. Да, защото така се чете тази книга, така се преживява тази трогваща и вдъхновяваща история - със сълзи от смесени чувства.


Петя Анастасова, книжарница "Хермес" - Пловдив
Коментари

Популярни публикации от този блог

Книгите за лятната ваканция - задължителни!

За някои деца четенето на книги през ваканцията е истинско мъчение, може би от факта, че на всички списъци слагат думата ЗАДЪЛЖИТЕЛНИ! Затова съвета ни е да накарате децата си да забравят тази дума и да наблегнат на това, което е написано в самите книги. 
Много деца следят точно колко страници са прочели, но когато започнат да четат откриват очарованието на новите светове, които книгите им разкриват.
Решихме да помогнем на родителите, които се чудят какви точно бяха книгите в списъка за лятото. Но първо няколко съвета за вас и вашите дечица:
Правила за четене:
1. Не вземай книгата с мръсни ръце.
2. Не прави бележки върху книгата. Направи си и използвай книгоразделител.
3. Съхранявай книгите грижливо.
4. Изяснявай си значението на неизвестните думи – търси ги в тълковния речник или попитай възрастните.
5. Старай се да разбираш и да си представяш това, което четеш.

А  също така да не забравяме и:А сега и примерните списъци:
За втори клас:
Български народни приказки
Приказен свят” – А. К…

5 нови романтични заглавия, които да прочетете в летните дни

Преди няколко дни настъпи астрономическото лято, а какво по-подходящо време от това за книги на любовна тематика?  Представяме ви пет нови романтични романа, в които да се потопите през предстоящите летни дни. 
💖 💖 💖
"В града на замечтаните кули" от Джулия Уелан 
- Първото ни предложение отвежда в Оксфордския университет, където Елинор Дъран отива да изучава английска литература от 19. век. Вместо да попадне на любимата си професорка там обаче, тя се натъква на друг преподавател - Джейми Дейвънпорт - човекът, съсипал дрехите й сутринта. Въпреки неприятната си първа среща, Елинор и Джейми бързо намират допирните точки помежду си, но скоро Елинор се оказва на кръстопът - да се отдаде на любовта, или да се върне в родното си място, където да продължи обещаваща кариера.
                                                                 💖 💖 💖
"Първата дама" от Сюзън Елизабет Филипс
- Наскоро преиздадена с нова, свежа визия, "Първата дама" от Сюзън Елизабет Филипс…

"Освен това танцувам" - вдъхновяващ роман, съставен единствено от писма

Драги мой, Със сигурност си запознат с вълнението да си пишеш с някого. Не SMS-и от рода на: „Купи хляб, като се прибираш“, а истинска кореспонденция, изискваща внимание, обгрижване, размисъл. О, колко сладко е чакането на писмо! Да дойде пощальонът и да донесе обикновен бял плик, криещ необикновени възможности и то предназначени само за теб (макар че, признавам, през това време на годината мръсникът носи само известия за плащане на данъци). В днешната дигитална ера чакането дори не е дълго. Искаш да споделиш мислите си с някого, написваш му и-мейл и – клик! – писмото е изпратено, а в рамките на минути може да бъде и прочетено. Шеметната скорост на съвременната кореспонденция е дори още по-пристрастяваща. Точно това правят Аделин Пармелан и Пиер-Мари Сото – пристрастяват се към електронните писма, които си разменят по колкото пъти на ден си искат. В тях споделят несподелими истини като това, че Пиер-Мари вече причислява себе си към бившите писатели, защото не може да съчини и къс р…