Пропускане към основното съдържание

"Итън Фром" - за способността да се опълчим срещу съдбата си и изборите, които сме били принудени да направим


http://hermesbooks.com/it-n-from.html
Гръмката анотация на гърба на книгата „Итън Фром” на Едит Уортън провокира любопитството ми и ме накара да посегна към нея. Романът е определен като „литературен шедьовър”, а темата – „най-трагичния любовен триъгълник, описан в американската литература”. Ако прочетете книгата, безспорно ще се съгласите, че четете литературен шедьовър, който спокойно може да бъде поставен до големите класици. Но не ви обещавам да почуствате този дълбок трагизъм, който обещават на гърба на книгата. Въпреки че историята е простичка и разказана в ретроспекция, което никога не ми е помагало да очаквам с нетърпение финала, книгата успя да ме впечатли с героите, които живеят един обикновен в простичката си битийност живот, но тайно нежелан в разбушуваните им души. Любовният триъгълник изглежда изтъркан и банален от погледа на съвременния читател – мъж и жена, които никога не са се обичали, но са приели стечението на обстоятелствата като съдба, женейки се един за друг, и младо момиче, повикано в семейството да помага в домашната работа и да се грижи за болната съпруга, в което съпругът вижда отдавна чакана възможност да върне щастието и музиката в сивите си дни. Но пътят на историята, която те тримата сътворяват и съпреживяват, ще ви накара да разберете защо книгата заслужава да бъде прочетена.

„Итън Фром” е книга за страха от самотата, който ни предизвиква да вземаме отчаяни решения и да се пуснем по течението на нещата, които ни се случват, независимо от нас. За способността да се опълчим срещу съдбата си и изборите, които сме били принудени да направим. И най-вече - за момента, в който за пръв път се срещаме очи в очи със закъснялата си любов дори когато вече сме изгубили надежда да я чакаме. 

Петя Юнчова 

Коментари

Популярни публикации от този блог

Книгите за лятната ваканция - задължителни!

За някои деца четенето на книги през ваканцията е истинско мъчение, може би от факта, че на всички списъци слагат думата ЗАДЪЛЖИТЕЛНИ! Затова съвета ни е да накарате децата си да забравят тази дума и да наблегнат на това, което е написано в самите книги. 
Много деца следят точно колко страници са прочели, но когато започнат да четат откриват очарованието на новите светове, които книгите им разкриват.
Решихме да помогнем на родителите, които се чудят какви точно бяха книгите в списъка за лятото. Но първо няколко съвета за вас и вашите дечица:
Правила за четене:
1. Не вземай книгата с мръсни ръце.
2. Не прави бележки върху книгата. Направи си и използвай книгоразделител.
3. Съхранявай книгите грижливо.
4. Изяснявай си значението на неизвестните думи – търси ги в тълковния речник или попитай възрастните.
5. Старай се да разбираш и да си представяш това, което четеш.

А  също така да не забравяме и:А сега и примерните списъци:
За втори клас:
Български народни приказки
Приказен свят” – А. К…

5 нови романтични заглавия, които да прочетете в летните дни

Преди няколко дни настъпи астрономическото лято, а какво по-подходящо време от това за книги на любовна тематика?  Представяме ви пет нови романтични романа, в които да се потопите през предстоящите летни дни. 
💖 💖 💖
"В града на замечтаните кули" от Джулия Уелан 
- Първото ни предложение отвежда в Оксфордския университет, където Елинор Дъран отива да изучава английска литература от 19. век. Вместо да попадне на любимата си професорка там обаче, тя се натъква на друг преподавател - Джейми Дейвънпорт - човекът, съсипал дрехите й сутринта. Въпреки неприятната си първа среща, Елинор и Джейми бързо намират допирните точки помежду си, но скоро Елинор се оказва на кръстопът - да се отдаде на любовта, или да се върне в родното си място, където да продължи обещаваща кариера.
                                                                 💖 💖 💖
"Първата дама" от Сюзън Елизабет Филипс
- Наскоро преиздадена с нова, свежа визия, "Първата дама" от Сюзън Елизабет Филипс…

"Освен това танцувам" - вдъхновяващ роман, съставен единствено от писма

Драги мой, Със сигурност си запознат с вълнението да си пишеш с някого. Не SMS-и от рода на: „Купи хляб, като се прибираш“, а истинска кореспонденция, изискваща внимание, обгрижване, размисъл. О, колко сладко е чакането на писмо! Да дойде пощальонът и да донесе обикновен бял плик, криещ необикновени възможности и то предназначени само за теб (макар че, признавам, през това време на годината мръсникът носи само известия за плащане на данъци). В днешната дигитална ера чакането дори не е дълго. Искаш да споделиш мислите си с някого, написваш му и-мейл и – клик! – писмото е изпратено, а в рамките на минути може да бъде и прочетено. Шеметната скорост на съвременната кореспонденция е дори още по-пристрастяваща. Точно това правят Аделин Пармелан и Пиер-Мари Сото – пристрастяват се към електронните писма, които си разменят по колкото пъти на ден си искат. В тях споделят несподелими истини като това, че Пиер-Мари вече причислява себе си към бившите писатели, защото не може да съчини и къс р…