сряда, 6 април 2016 г.

В "Алената кралица" всеки може да предаде всеки


Книгата на Виктория Айвярд „Алена кралица” е лека и развлекателна. Подходяща е както за тинейджъри, така и за възрастни. Историята ще се хареса на читателите, които са любители на „Игрите на глада”,  „Изборът”, а и на „Дивергенти”.  Действието се развива в бъдещето, което не е толкова светло и прекрасно за всички. Обществото е разделено на две класи - управляващи и управлявани. Сребърните са властимащите в това антиутопично общество. Tе са господарите. Tе са тези, които имат дарби (едни владеят огъня, метала, водата, а други  са телепати, баншита, повелители на светлината, силни, бързи…). 

От другата страна са червените. Това са работниците, прислужниците, низвергнатите, те са в дъното на ямата, те са на първа линия във войната, те са едно нищо за сребърните, те са обикновени… Едно от тези семейства е Бароу.

Мер Бароу е от кастата на червените. Тя има ясно начертано бъдеще. Когато навърши  определена възраст ще отиде на бойното поле, а до тогава тя си изкарва прехраната като краде по улиците. Такъв е нейният живот до момента, когато среща принца и дните ѝ се променят. След инцидент, случващ се пред цялото аристократично общество, наяве излиза и нещо, което е трудно да се повярва. Мер също притежава талант. Тя създава и владее електричеството. Този момент се оказва съдбовен за нея. Малкото мълниеносно момиче от червена се превръща в сребърната лейди Марийна, сгодена за по-младия принц Мейвън, изпитваща чувства към наследника Кал… Животът ѝ в двора е изпълнен с напрегнати моменти, допълнително ситуацията се усложнява и от бунтовници, които виждат в нея нужното им оръжие. Но не всичко е така както изглежда.

„Всеки може да предаде всеки.”

Този урок е болезнен за Мер, научавайки я, че доверието е измамно, разчита ли на грешните хора, ще си плати сметката, а и понякога други плащат цената за това. Изгледите за още по- мрачно бъдеще стават все по- реални. Каква ще е ролята на бегълката Мер, на принца изгнаник и на принца изменник в борбата на живот и смърт? Това ще разберем в следващите книги от поредицата.

„Алена кралица” е увлекателно разказана. С нетърпение започвам и втората част „Стъкленият меч”, защото историята си заслужава вниманието.


Радина Йорданова

Няма коментари:

Публикуване на коментар