петък, 27 май 2016 г.

Защото няма по-вкусен хляб от домашния, който събира цялото семейство заедно

Драги мой,
Открих съкровище! Не, няма да те водя на самотен остров да копаем сандъци със злато. Открих нещо малко по-ценно от несметни богатства. Защото какво по-ценно от ухаещ, изпускащ пара, със златиста коричка и мека среда, с перфектна форма и плътност, вкусен хляб, който събира цялото семейство заедно. Точно така! Открих книгата „Домашен хляб“ от Ивелина Иванова!
http://hermesbooks.com/domashen-hljab.html
Нека започна подред – чудесно оформление. Твърди корици, снимка на апетитен кръгъл хляб начело, заглавие, изписано с едър четивен шрифт. Изчистена, стилна корица, която привлича погледа от няколко стелажа разстояние. Страниците са напечатани на по-твърда и дебела хартия, което е изключително полезно за един готвещ човек, който иска да използва кулинарните си книги години наред – с една дума, страниците могат да понесат известно зацапване с тесто, мазнина, вода, брашно и други неизбежни субстанции. А изображенията вътре? Искрени поздравления за фотографа Николай Камбуров и отговорника за фуд стайлинга Ирина Гутова. Цялостната концепция за художественото оформление е изненадваща за готварска книга, но много успешна. Има нещо уютно в гледката на ръжено хлебче, поставено на ленена кърпа върху дървена маса.
Другото ценно в книгата е обширното въведение, в което съвсем разбираемо е разказано за историята на приготвянето на хляб, за зърното и състава му, за видовете брашно и различния вкус, който всеки от тях придава, за ензимите, за маята и кваса, за техниките на месене. Книгата ни предлага не само рецепти как да си опечем хляб за вечеря, но и ни обяснява защо хлябът става пухкав, защо пълнозърнестото брашно е полезно, защо ни е толкова вкусно, докато си похапваме.
А рецептите? Разнообразни. Апетитни. Лесни за приготвяне, с достъпни за нашия пазар продукти. Изкушаващи. Предизвикващи скоростно слюноотделяне. И най-важното – наистина се получават! Вече изпробвах няколко и се получи вкусен и добре изглеждащ хляб. Дори получих няколко нечленоразделни звуци вместо похвали, така че съм изключително доволна от находката си.
А сега те оставям, защото съм хвърлила поглед на един ароматен хляб с билки и маслини.

Твоя, цялата в брашно,
Деметра

Няма коментари:

Публикуване на коментар