Пропускане към основното съдържание

Защото няма по-вкусен хляб от домашния, който събира цялото семейство заедно

Драги мой,
Открих съкровище! Не, няма да те водя на самотен остров да копаем сандъци със злато. Открих нещо малко по-ценно от несметни богатства. Защото какво по-ценно от ухаещ, изпускащ пара, със златиста коричка и мека среда, с перфектна форма и плътност, вкусен хляб, който събира цялото семейство заедно. Точно така! Открих книгата „Домашен хляб“ от Ивелина Иванова!
http://hermesbooks.com/domashen-hljab.html
Нека започна подред – чудесно оформление. Твърди корици, снимка на апетитен кръгъл хляб начело, заглавие, изписано с едър четивен шрифт. Изчистена, стилна корица, която привлича погледа от няколко стелажа разстояние. Страниците са напечатани на по-твърда и дебела хартия, което е изключително полезно за един готвещ човек, който иска да използва кулинарните си книги години наред – с една дума, страниците могат да понесат известно зацапване с тесто, мазнина, вода, брашно и други неизбежни субстанции. А изображенията вътре? Искрени поздравления за фотографа Николай Камбуров и отговорника за фуд стайлинга Ирина Гутова. Цялостната концепция за художественото оформление е изненадваща за готварска книга, но много успешна. Има нещо уютно в гледката на ръжено хлебче, поставено на ленена кърпа върху дървена маса.
Другото ценно в книгата е обширното въведение, в което съвсем разбираемо е разказано за историята на приготвянето на хляб, за зърното и състава му, за видовете брашно и различния вкус, който всеки от тях придава, за ензимите, за маята и кваса, за техниките на месене. Книгата ни предлага не само рецепти как да си опечем хляб за вечеря, но и ни обяснява защо хлябът става пухкав, защо пълнозърнестото брашно е полезно, защо ни е толкова вкусно, докато си похапваме.
А рецептите? Разнообразни. Апетитни. Лесни за приготвяне, с достъпни за нашия пазар продукти. Изкушаващи. Предизвикващи скоростно слюноотделяне. И най-важното – наистина се получават! Вече изпробвах няколко и се получи вкусен и добре изглеждащ хляб. Дори получих няколко нечленоразделни звуци вместо похвали, така че съм изключително доволна от находката си.
А сега те оставям, защото съм хвърлила поглед на един ароматен хляб с билки и маслини.

Твоя, цялата в брашно,
Деметра

Коментари

Популярни публикации от този блог

Книгите за лятната ваканция - задължителни!

За някои деца четенето на книги през ваканцията е истинско мъчение, може би от факта, че на всички списъци слагат думата ЗАДЪЛЖИТЕЛНИ! Затова съвета ни е да накарате децата си да забравят тази дума и да наблегнат на това, което е написано в самите книги. 
Много деца следят точно колко страници са прочели, но когато започнат да четат откриват очарованието на новите светове, които книгите им разкриват.
Решихме да помогнем на родителите, които се чудят какви точно бяха книгите в списъка за лятото. Но първо няколко съвета за вас и вашите дечица:
Правила за четене:
1. Не вземай книгата с мръсни ръце.
2. Не прави бележки върху книгата. Направи си и използвай книгоразделител.
3. Съхранявай книгите грижливо.
4. Изяснявай си значението на неизвестните думи – търси ги в тълковния речник или попитай възрастните.
5. Старай се да разбираш и да си представяш това, което четеш.

А  също така да не забравяме и:А сега и примерните списъци:
За втори клас:
Български народни приказки
Приказен свят” – А. К…

5 нови романтични заглавия, които да прочетете в летните дни

Преди няколко дни настъпи астрономическото лято, а какво по-подходящо време от това за книги на любовна тематика?  Представяме ви пет нови романтични романа, в които да се потопите през предстоящите летни дни. 
💖 💖 💖
"В града на замечтаните кули" от Джулия Уелан 
- Първото ни предложение отвежда в Оксфордския университет, където Елинор Дъран отива да изучава английска литература от 19. век. Вместо да попадне на любимата си професорка там обаче, тя се натъква на друг преподавател - Джейми Дейвънпорт - човекът, съсипал дрехите й сутринта. Въпреки неприятната си първа среща, Елинор и Джейми бързо намират допирните точки помежду си, но скоро Елинор се оказва на кръстопът - да се отдаде на любовта, или да се върне в родното си място, където да продължи обещаваща кариера.
                                                                 💖 💖 💖
"Първата дама" от Сюзън Елизабет Филипс
- Наскоро преиздадена с нова, свежа визия, "Първата дама" от Сюзън Елизабет Филипс…

"Освен това танцувам" - вдъхновяващ роман, съставен единствено от писма

Драги мой, Със сигурност си запознат с вълнението да си пишеш с някого. Не SMS-и от рода на: „Купи хляб, като се прибираш“, а истинска кореспонденция, изискваща внимание, обгрижване, размисъл. О, колко сладко е чакането на писмо! Да дойде пощальонът и да донесе обикновен бял плик, криещ необикновени възможности и то предназначени само за теб (макар че, признавам, през това време на годината мръсникът носи само известия за плащане на данъци). В днешната дигитална ера чакането дори не е дълго. Искаш да споделиш мислите си с някого, написваш му и-мейл и – клик! – писмото е изпратено, а в рамките на минути може да бъде и прочетено. Шеметната скорост на съвременната кореспонденция е дори още по-пристрастяваща. Точно това правят Аделин Пармелан и Пиер-Мари Сото – пристрастяват се към електронните писма, които си разменят по колкото пъти на ден си искат. В тях споделят несподелими истини като това, че Пиер-Мари вече причислява себе си към бившите писатели, защото не може да съчини и къс р…