Пропускане към основното съдържание

Хюга – новото име на щастието

Защо датчаните оглавяват повечето класации за най-щастливи хора в света? Отговор получаваме от Майк Викинг, изпълнителен директор на Института за изследване на щастието в Копенхаген: хюга. В бестселъра си „Малък наръчник по хюга“, преведен на 30 езика, той разглежда аспектите на хюга като начин да се радваме на малките неща в живота, да оценим споделените моменти в компанията на любимите си хора и да се насладим на комфорта да бъдем себе си. 
 Хюга е да извлечем максимално от това, с което разполагаме в изобилие – всекидневието.
Хюга е щастие и вътрешен мир, хюга е за всеки, тук и сега, хюга е леснопостижима и не изисква много финансови средства, хюга е споделената радост от малките неща в ежедневието, хюгае истинската ни същност.

 

Кои са основните елементи за постигане и изживяване на хюга?

  • Атмосфера
Нито една рецепта за хюга не е пълна без свещи.
Приглушете осветлението.
Колкото по-ниска е мощността на лампите,
толкова по-хюга светлина излъчват.
  • Присъствие
Бъдете тук и сега. Изключете телефоните.

  • Удоволствие
Кафе, шоколад, сладки, торти, бонбони. Дайте ги насам!
  • Равенство
Ние“ е повече от „аз“. Поделете си задачите.

  • Благодарност
Изразявайте благодарност. Няма нищо по-хубаво от това.

  • Хармония
Това не е състезание. Вече те харесваме.
Няма нужда да изтъкваш постиженията си.

  • Комфорт
Създайте си уют. Дайте си почивка. Всичко е въпрос на това да се отпуснете.


  • Примирие
Без драми. Политиката ще я обсъждаме друг път.


  • Общност
Изградете отношения и общи теми за разговор. „Спомняш ли си, когато...?“
Времето, прекарано с други хора, създава топла, безметежна и приятелска атмосфера на земни, близки, спокойни и приветливи отношения.
Социалните контакти са от основно значение за щастието на хората.


  • Убежище
Това са вашите хора. Атмосферата изпълва със спокойствие и сигурност.

Ето и някои неща, които ще направят дома ви по-хюга.
Камина напълно оправдано е да се каже, че камината е върховният храм на хюга. Сядаме край нея да починем и останем насаме със себе си, като същевременно изпитваме максимално чувство на уют и топлина. Край нея прекарваме и време с близките си за по-силно усещане на свързаност.

Свещи без свещи няма хюга.


Керамика – хубавият чайник, вазата на масата за хранене, любимата ви чаша, от която винаги искате да пиете – всички те са хюга.

Книги – кой не обича рафт с дебели книги? Почивката, прекарана в четене на хубава книга, е крайъгълен камък във философията на хюга.

Одеяла и възглавници – одеялата и възглавничките са задължителни атрибути във всяко хюга домакинство, особено през студените зимни месеци. Да се сгушиш в топлото одеяло, е много хюга и понякога го правим дори когато не ни е студено, просто заради комфорта. Одеялата може да са изработени от материи като овча или агнешка вълна, които топлят повече, или от памук за по-леките одеяла.
Големи или малки, възглавниците също са хюга аксесоари за дома. Има ли нещо по-хубаво от това да облегнеш глава на хубава възглавница, докато четеш любимата си книга?


Коментари

Популярни публикации от този блог

Книгите за лятната ваканция - задължителни!

За някои деца четенето на книги през ваканцията е истинско мъчение, може би от факта, че на всички списъци слагат думата ЗАДЪЛЖИТЕЛНИ! Затова съвета ни е да накарате децата си да забравят тази дума и да наблегнат на това, което е написано в самите книги. 
Много деца следят точно колко страници са прочели, но когато започнат да четат откриват очарованието на новите светове, които книгите им разкриват.
Решихме да помогнем на родителите, които се чудят какви точно бяха книгите в списъка за лятото. Но първо няколко съвета за вас и вашите дечица:
Правила за четене:
1. Не вземай книгата с мръсни ръце.
2. Не прави бележки върху книгата. Направи си и използвай книгоразделител.
3. Съхранявай книгите грижливо.
4. Изяснявай си значението на неизвестните думи – търси ги в тълковния речник или попитай възрастните.
5. Старай се да разбираш и да си представяш това, което четеш.

А  също така да не забравяме и:А сега и примерните списъци:
За втори клас:
Български народни приказки
Приказен свят” – А. К…

5 нови романтични заглавия, които да прочетете в летните дни

Преди няколко дни настъпи астрономическото лято, а какво по-подходящо време от това за книги на любовна тематика?  Представяме ви пет нови романтични романа, в които да се потопите през предстоящите летни дни. 
💖 💖 💖
"В града на замечтаните кули" от Джулия Уелан 
- Първото ни предложение отвежда в Оксфордския университет, където Елинор Дъран отива да изучава английска литература от 19. век. Вместо да попадне на любимата си професорка там обаче, тя се натъква на друг преподавател - Джейми Дейвънпорт - човекът, съсипал дрехите й сутринта. Въпреки неприятната си първа среща, Елинор и Джейми бързо намират допирните точки помежду си, но скоро Елинор се оказва на кръстопът - да се отдаде на любовта, или да се върне в родното си място, където да продължи обещаваща кариера.
                                                                 💖 💖 💖
"Първата дама" от Сюзън Елизабет Филипс
- Наскоро преиздадена с нова, свежа визия, "Първата дама" от Сюзън Елизабет Филипс…

"Освен това танцувам" - вдъхновяващ роман, съставен единствено от писма

Драги мой, Със сигурност си запознат с вълнението да си пишеш с някого. Не SMS-и от рода на: „Купи хляб, като се прибираш“, а истинска кореспонденция, изискваща внимание, обгрижване, размисъл. О, колко сладко е чакането на писмо! Да дойде пощальонът и да донесе обикновен бял плик, криещ необикновени възможности и то предназначени само за теб (макар че, признавам, през това време на годината мръсникът носи само известия за плащане на данъци). В днешната дигитална ера чакането дори не е дълго. Искаш да споделиш мислите си с някого, написваш му и-мейл и – клик! – писмото е изпратено, а в рамките на минути може да бъде и прочетено. Шеметната скорост на съвременната кореспонденция е дори още по-пристрастяваща. Точно това правят Аделин Пармелан и Пиер-Мари Сото – пристрастяват се към електронните писма, които си разменят по колкото пъти на ден си искат. В тях споделят несподелими истини като това, че Пиер-Мари вече причислява себе си към бившите писатели, защото не може да съчини и къс р…