четвъртък, 4 май 2017 г.

„Камбаната“ от Недялко Славов просто трябва да се прочете, за да усетите просветлението


Един български роман разбуни духовете през 2016 г. Подейства като шок за читатели и критика. Превърна се в истински литературен феномен. Този роман е „Камбаната“ от Недялко Славов. Само за няколко месеца книгата претърпя три издания, сега предстои четвъртото. Писателят Недялко Славов е носител на множество литературни награди: „Хр. Г. Данов“, „Хеликон“, „Иван Николов“, „Пловдив“, достигал е до финалните номинации на Фонд „13 века България“ и Портал „Култура“, но никога не е предизвиквал толкова голям читателски интерес. След втора поредна награда „Хеликон“ 2016 (абсолютен прецедент!), „Камбаната“ спечели безапелационно и „Цветето на Хеликон“ за най-продавана българска книга сред номинираните.

Поради големия интерес към книгата Издателска къща „Хермес“ организира национално турне на Недялко Славов. Стотици почитатели на автора на „Камбаната“ успяха да се срещнат с него на представянията в София, Пловдив, Бургас, Варна, Велико Търново, Русе, Стара Загора, Кърджали и Шумен. Навсякъде читателите споделяха, че отдавна в нашата литература не се е появявал подобен роман – дълбок, драматичен, страховит, поетичен и епичен. Книга с ясни послания, майсторски написана и истинска.

В един от десетките отзиви за романа Румен Леонидов споделя:
Камбаната“ изми очите на моето поколение – поети и писатели. Да! Това е болезнено силен български стон срещу безначалното и безкрайно насилие на безбожниците срещу божиите хорица. И тяхната любов.
А редакторът Стойо Вартоломеев добавя:
Камбаната“ се родее с романа на Георги Божинов „Калуня-каля“ – същите потресаващи картини на насилие и жестокост, същото изострено чувство за справедливост, страст в любовта и първично усещане за природата.

Камбаната“ от Недялко Славов просто трябва да се прочете, за да усетите просветлението.

Няма коментари:

Публикуване на коментар