понеделник, 25 март 2019 г.

Историята на две сестри в "Лимонов сладкиш с маково семе"






Издателство: Хермес
Жанр: Съвременна проза





От корицата на тази книга лъха сладък аромат, лимонова свежест и лекота, но още разгръщайки първите страници горчива бучка застива в гърлото ти. Това е история, изпълнена с тъга, която те кара да се замислиш върху несправедливостите в живота. Няма случайности, има съдба.

Две сестри, разделени от изборите, които са направили в своите невръстни години. Избори, които водят едната до охолен живот и богато семейство, но я лишават от лична свобода и довеждат до неизживяна любов. И тежкият живот на другата сестра, която се бори с болестите и злочестията по най-бедните кътчета на земята и бива лишена от уюта на дома.

Два контрастни характери, които се събират в едно малко селце, до една вятърна мелница, в една стара пекарна, която незнайно защо наследяват. И така това се превръща в разказ за пътя им една към друга и обратно към себе си, към новите избори и към тайната съставка на семейната рецепта за лимонов сладкиш с маково семе. 


Между редовете на тази наситена с емоции книга ще намерите и куп лесни рецепти за хляб. Това е и моята любима:

„Необходими продукти:

- 1 кг. брашно (Няма значение какво. Може да е пшенично, царевично, оризово, ръжено, от спелта, камут. Всякакво.)
- 500 мл. хладка вода (Също няма значение каква вода, може да се използва и морска вода, ако няма друга.)
- 2 ч. л. мая или квас
- 1 с. л. сол (Стига да не се използва морска вода.)
- 1 ч. л. захар (Може и без нея, ако финансите не го позволяват.)

Начин на приготвяне:

Докато ти загряваш фурната предварително, аз ще смеся брашното с водата. Ще месим постепенно, без да бързаме, заедно. Ще оставим тестото да втаса в продължение на няколко часа и докато аз отварям фурната, ти ще поставиш тестото в нея. Ще затворим и ще чакаме, наблюдавайки как тестото се надига вътре и бухва. 
Ще ми е достатъчно само малко от този хляб, малко лук и твоята любов, за да оцелея с теб във всяко място на света, до края на живота ми.”

Автор на текста: Мила Кръстева, книжарница „Хермес” - Пловдив

Няма коментари:

Публикуване на коментар