вторник, 5 март 2019 г.

Техники и методи за подобряване на издръжливостта на човешкото тяло в "Методът на Ледения човек"




Автори: Вим Хоф, Кун де Йонг
Издателство: Хермес
Жанр: Здраве







Ледения човек – това е прякорът на холандеца Вим Хоф, известен по света със своята издръжливост и свръхчовешки лимити на тялото си. Но как го е постигнал? 

В днешно време хората се разболяват лесно, водят заседнал начин на живот, рядко тренират и не се движат достатъчно, което води до редица заболявания и проблеми, които ги съпътстват. В книгата си Вим Хоф разкрива как можем да подобрим физическата си форма, а и психическата чрез методите, които използва, за да постигне невероятните резултати, известни в цял свят. В „Методът на Ледения човек” са включени редица техники за подобряване на издръжливостта на човешкото тяло към студ и ниски температури, за укрепване на мускулите, за правилно дишане и подобряване приема на кислород.


„Дихателните упражнения на Вим Хоф не са предназначени за релаксиране – не и докато ги изпълнявате. Тяхната цел е да постигнете контрол над ума и тялото си, да въздействате върху вегетативната си нервна система.”

Техниките, описани в книгата, не свършват само с физическата част от нещата. Има и една много по-важна и фундаментална част от метода на Ледения човек и това е отдадеността и постоянството, което трябва да прояви всеки от нас, ако желае да изпробва този метод. Методът на Хоф и резултатите от него са постигнати благодарение на години тренировки сред природата, каляващи ума и тялото. Години тестване на лимитите на човешкото тяло и разбиване на границите на тези лимити за постигане на невероятни резултати. Хоф обикаля света, за да тества тялото си - от студените води на река Ганг в Индия чак до пустинята Намиб с нажежените си пясъчни дюни, където пробягва маратон без капка вода, благодарение на техниките, които е открил и усвоил.  


„От студа не можеш да научиш нищо. Единствено да не правиш някои неща”


  
В първата част на книгата са предоставени фактори, които влияят на устойчивостта ни на студ. Описани са и случаи на хора, които са се възползвали от методите в книгата и ефектите от тях. Втората част е посветена на дихателните тренировки и усвояването им. Тя засяга проблеми, свързани с дишането, включва дихателни упражнения и ползите от тях.

Книгата предоставя не само метод за физическо здраве и издръжливост, а и историята на един човек решил да разбере докъде може да достигне човешкото тяло, ако отключи пълния потенциал, заложен в него.

Автор на текста: Велимир Минчев, книжарница "Хермес" - Велико Търново

Няма коментари:

Публикуване на коментар