четвъртък, 21 март 2013 г.

Асоциация „Българска книга“ организира за втора поредна година кампанията „Походът на книгите“


През месец април 2013 година ще се проведе вторият „Поход на книгите“ в България – време зарицари, приказни герои, срещи с популярни личности, награди, мечти, ретро трамвай, градина, музика…книги…



С кампанията „Походът на книгите“, Асоциация „Българска книга“ ще отбележи Международния ден на детската книга – 2 април и Международния ден на книгата и авторското право – 23 април.

В концепцията на проекта са залегнали няколко основни дейности, които имат две приоритетни цели:

- да повишат интереса към четенето и книгите сред децата от детските градини и началния курс на обучение в училищата;

- да алармират родителите, учебните заведения, медиите и обществото за негативните тенденции, свързани с грамотността и липсата на връзка между книгите и най-малките – нещо, което е от изключителна важност за младите хора, когато става дума за по-нататъшната им реализация и развитие, както и за пълноценното им вписване в средата, в която живеят.

ПРОГРАМА

1. Официално откриване

 2.04.2013 г., 10.00 часа в  Столична библиотека

2. Литературен трамвай

 2-23.04.2013 г.

Всяка събота и неделя между 2-ри и 23-ти април, в град София ще се движи Литературният ретро трамвай. Веднага ще го познаете и ще можете да се повозите в него. Вътре, децата ще се срещнат с популярните съвременни български писатели и поети, с известни личности, които ще прочетат своята любима детска приказка.

3. Известни българи четат

От 2-23.04.2013 г. в Детски градини, училища, обществени и училищни библиотеки в страната

В работните дни от седмицата известните българи ще прочетат любимата си приказка или детска книжка на децата в различни детски градини и учениците от началния курс на различни училища. Четения ще се случват и в библиотеките в цялата страна.

4. Маратон на четенето в библиотеките в градове и села из цялата страна 

02.04. – 23.04.2013 г. в обществените и училищни библиотеки в страна 

5. Седмица на детската книга 

2.04.  – 07.04.2013 г. в МОЛ „Сердика”, София 

- Часът на приказките (Подарете на детето си приказка) – четения на детски книги в детския кът на МОЛ „Сердика“, организирани от издателствата участници, 11-12 часа и 17-18 часа, всеки ден;

- Събития в големите книжарници в страната, свързани с празника.

6. Кръгла маса по проблемите на четенето - „Детската литература – предизвикателство и възможности” 

4.04.2013 г., 11.00 часа в  Американскяи културен център, Столична библиотека, София 

Ще говорим за четенето и качеството на детската литература и ще поставим началото на една обществена дискусия по темата. В кръглата маса ще участват издатели, библиотекари, учители, писатели, експерти.

7. Национален конкурс „Бисерче вълшебно”

20.03.-15.04.2013 г.  он-лайн

Децата ще се включат в определянето на най-добрата книга за деца за изтеклата година - насърчаване на децата да четат и да се забавляват с книгите, а на издателите да предлагат качествена литература за деца. Участници са деца от цялата страна на възраст до 14 години.

8. Празник на детската книга „Подарете на детето си книга, подарете му празник”

20-21.04.2013 г., 9-18 часа  Борисовата градина, пространството около езерото „Ариана”, София

Ще се проведе традиционният детски празник около езерото „Ариана“ с много книги, игри, награди и музика. По време на втория ден на празника ще бъде официалното връчване на наградите от националния конкурс „Бисерче вълшебно”.

9. Годишни награди на АБК „Рицар на книгата”

23.04.2013, 17.00 часа в  Национална библиотека „Св. св. Кирил и Методий”, София

Наградите „Рицар на книгата” са израз на признателността на Асоциацията към хората, чиято ежедневна работа през изминалата година е била свързана с книгите. Наградите се връчват на журналисти с най-голям принос при отразяване на издателския бранш  и за популяризиране на книгата и четенето в България. Тези, които с  труда  и идеите си помагат на издателите да представят на българския читател най-доброто от българската и световната литература. От 2006 г. се връчва и специална награда за политик или общественик с принос за книгоиздаването.

Националната кампания в подкрепа на четенето „Походът на книгите” е възможна благодарение на партньорството със Столичната община, Министерство на образованието, младежта и науката,   Българска библиотечно-информационна асоциация, Столичната библиотека, detskiknigi.com, az-deteto.bg,  както и благодарение на медийното партньорство с Аз-чета, БНР, dnes.bg, kafene.bg, stand.bg и вестник Стандарт.

Няма коментари:

Публикуване на коментар