понеделник, 22 април 2013 г.

Днес отбелязваме Денят на Земята - 22 април

На 22 април 2013 г. целият свят чества за 23-ти път официално обявения за международен празник през 1990 г. Ден на Земята, отбелязван от над половин милиард души. На тази дата всеки потребител на Google ще бъде подсетен за празника и неговия смисъл, след като вместо с традиционното лого на търсачка No.1 бъде посрещнат с интерактивен анимиран Doodle, инспириран от кръговрата на живота.

Ден на Земята се отбелязва за първи път като официален празник на 22 април 1970 г. от жителите на САЩ и Канада. Милиони северноамериканци участват в демонстрация и настояват политици, държавници и бизнесмени да включат в своите приоритети опазването на околната среда.
 

През 1990 г. празникът е обявен за международен, а България се включва в отбелязването му през 1993 г. – повече от 60 години след първото му честване у нас на 14 декември 1930 г. по инициатива на тогавашния министър на земеделието и държавните имоти Григор Василев.


 Първото честване на Деня на Земята се организира от Гейлорд Нелсън — бивш губернатор и сенатор от Уисконсин, който издига каузата за опазване на природата
 

и Денис Хейес — изявен студентски лидер.

В проявите по случай първия Ден на Земята се включват повече от 20 милиона американци от всички краища на страната. Като резултат от това събитие се оформя мощно движение в защита на околната среда и са приети законите за чист въздух и чиста вода на САЩ.

Освен Деня на Земята от 2007 г. насам ежегодно се отбелязва още една подобна инициатива - Часът на Земята. Тя стартира от Сидни, Австралия, след което става традиция и се състои всяка последна събота от месец март. През 2013 г. Часът на Земята се състоя на 23 март и бе отбелязан от рекорден брой български градове и общини – 103 (по данни на WWF)
По време на Часа на Земята хора от целия свят символично изключват осветлението в домовете си, а знакови сгради притъмняват, като по този начин се отправя призив за по-устойчиво бъдеще. През 2012 г. в кампанията участваха 7000 града в 152 страни по целия свят.

Няма коментари:

Публикуване на коментар