Пропускане към основното съдържание

Ръчно изработена кожена книга в Националната библиотека за 24 май

Ръчно изработена кожена книга ще бъде показана в Националната библиотека „Св.Св. Кирил и Методий” на 24 май, Празника на славянската писменост и култура. Книгата, направена от майстор-занаятчията Мариета Недкова, е създадена специално за кампанията „Пазител на традициите”, и ще може да се види от 11:00 ч. през целия ден, когато библиотеката отваря вратите си за посетители.
 
Инициативата, която през 2013 г. ще връчи за четвърти път награди за хора, които работят за съхраняването на традициите, се организира от Асоциацията за развитие на изкуствата и занаятите-7. Наградите ще бъдат връчени в категориите Фолклор, Занаяти, Изобразително изкуство, Кулинария, Личност, Организация на годината и Селище-пазител на традициите, на 11 ноември 2013 г.
 
Коженото бижу, върху чиято заглавна корица е гравирана лъжицата – традиционен български символ на благополучието и символ на кампанията „Пазител на традициите”, е изработено от специална телешка кожа – юфт, по технологията, която са използвали старите български майстори. Този вид кожа е изключително пластична и дава възможност от нея да се ваят различни фигури и елементи. Майстор Недкова е работила няколко дни за направата на книгата, като от няколко пласта на самата кожа е изработила и лъжицата. На корицата са залепени и 13 автентични зелени и кафяво-жълти керамични плочки с глазура, изработени преди много години, които тя пази.
 
Коженото произведение на изкуството съдържа 500 жълто-оранжеви страници. Идеята е всеки българин – защото всички ние сме пазители на традициите, да може да напише своето послание към бъдещите поколения така, че българският дух да се съхрани и предаде.
 
В книгата има послания от организаторите на кампанията „Пазител на традициите”, майстори на занаятите, както и от Центъра за опазване на културното наследство на ЮНЕСКО у нас, който е партньор на инициативата.
 
Като една от институциите с изключителна значимост за културата и традициите у нас, Националната библиотека „Кирил и Методий” също се присъедини към кампанията тази година.Източник: http://kafene.bg

Коментари

Популярни публикации от този блог

Книгите за лятната ваканция - задължителни!

За някои деца четенето на книги през ваканцията е истинско мъчение, може би от факта, че на всички списъци слагат думата ЗАДЪЛЖИТЕЛНИ! Затова съвета ни е да накарате децата си да забравят тази дума и да наблегнат на това, което е написано в самите книги. 
Много деца следят точно колко страници са прочели, но когато започнат да четат откриват очарованието на новите светове, които книгите им разкриват.
Решихме да помогнем на родителите, които се чудят какви точно бяха книгите в списъка за лятото. Но първо няколко съвета за вас и вашите дечица:
Правила за четене:
1. Не вземай книгата с мръсни ръце.
2. Не прави бележки върху книгата. Направи си и използвай книгоразделител.
3. Съхранявай книгите грижливо.
4. Изяснявай си значението на неизвестните думи – търси ги в тълковния речник или попитай възрастните.
5. Старай се да разбираш и да си представяш това, което четеш.

А  също така да не забравяме и:А сега и примерните списъци:
За втори клас:
Български народни приказки
Приказен свят” – А. К…

5 нови романтични заглавия, които да прочетете в летните дни

Преди няколко дни настъпи астрономическото лято, а какво по-подходящо време от това за книги на любовна тематика?  Представяме ви пет нови романтични романа, в които да се потопите през предстоящите летни дни. 
💖 💖 💖
"В града на замечтаните кули" от Джулия Уелан 
- Първото ни предложение отвежда в Оксфордския университет, където Елинор Дъран отива да изучава английска литература от 19. век. Вместо да попадне на любимата си професорка там обаче, тя се натъква на друг преподавател - Джейми Дейвънпорт - човекът, съсипал дрехите й сутринта. Въпреки неприятната си първа среща, Елинор и Джейми бързо намират допирните точки помежду си, но скоро Елинор се оказва на кръстопът - да се отдаде на любовта, или да се върне в родното си място, където да продължи обещаваща кариера.
                                                                 💖 💖 💖
"Първата дама" от Сюзън Елизабет Филипс
- Наскоро преиздадена с нова, свежа визия, "Първата дама" от Сюзън Елизабет Филипс…

"Освен това танцувам" - вдъхновяващ роман, съставен единствено от писма

Драги мой, Със сигурност си запознат с вълнението да си пишеш с някого. Не SMS-и от рода на: „Купи хляб, като се прибираш“, а истинска кореспонденция, изискваща внимание, обгрижване, размисъл. О, колко сладко е чакането на писмо! Да дойде пощальонът и да донесе обикновен бял плик, криещ необикновени възможности и то предназначени само за теб (макар че, признавам, през това време на годината мръсникът носи само известия за плащане на данъци). В днешната дигитална ера чакането дори не е дълго. Искаш да споделиш мислите си с някого, написваш му и-мейл и – клик! – писмото е изпратено, а в рамките на минути може да бъде и прочетено. Шеметната скорост на съвременната кореспонденция е дори още по-пристрастяваща. Точно това правят Аделин Пармелан и Пиер-Мари Сото – пристрастяват се към електронните писма, които си разменят по колкото пъти на ден си искат. В тях споделят несподелими истини като това, че Пиер-Мари вече причислява себе си към бившите писатели, защото не може да съчини и къс р…