сряда, 22 май 2013 г.

Ръчно изработена кожена книга в Националната библиотека за 24 май

Ръчно изработена кожена книга ще бъде показана в Националната библиотека „Св.Св. Кирил и Методий” на 24 май, Празника на славянската писменост и култура. Книгата, направена от майстор-занаятчията Мариета Недкова, е създадена специално за кампанията „Пазител на традициите”, и ще може да се види от 11:00 ч. през целия ден, когато библиотеката отваря вратите си за посетители.
 
Инициативата, която през 2013 г. ще връчи за четвърти път награди за хора, които работят за съхраняването на традициите, се организира от Асоциацията за развитие на изкуствата и занаятите-7. Наградите ще бъдат връчени в категориите Фолклор, Занаяти, Изобразително изкуство, Кулинария, Личност, Организация на годината и Селище-пазител на традициите, на 11 ноември 2013 г.
 
Коженото бижу, върху чиято заглавна корица е гравирана лъжицата – традиционен български символ на благополучието и символ на кампанията „Пазител на традициите”, е изработено от специална телешка кожа – юфт, по технологията, която са използвали старите български майстори. Този вид кожа е изключително пластична и дава възможност от нея да се ваят различни фигури и елементи. Майстор Недкова е работила няколко дни за направата на книгата, като от няколко пласта на самата кожа е изработила и лъжицата. На корицата са залепени и 13 автентични зелени и кафяво-жълти керамични плочки с глазура, изработени преди много години, които тя пази.
 
Коженото произведение на изкуството съдържа 500 жълто-оранжеви страници. Идеята е всеки българин – защото всички ние сме пазители на традициите, да може да напише своето послание към бъдещите поколения така, че българският дух да се съхрани и предаде.
 
В книгата има послания от организаторите на кампанията „Пазител на традициите”, майстори на занаятите, както и от Центъра за опазване на културното наследство на ЮНЕСКО у нас, който е партньор на инициативата.
 
Като една от институциите с изключителна значимост за културата и традициите у нас, Националната библиотека „Кирил и Методий” също се присъедини към кампанията тази година.



Източник: http://kafene.bg

Няма коментари:

Публикуване на коментар