Пропускане към основното съдържание

„Автобиография на един йогин“ - истински шeдьовъp нa дуxовнaтa литepaтуpa

ИЗДАТЕЛСКА КЪЩА „ХЕРМЕС”
представя
БЕСТСЕЛЪРА


АВТОБИОГРАФИЯ
НА
ЕДИН ЙОГИН
от Парамаханса Йогананда


За автора

Парамаханса Йогананда е роден 5 януари 1893 г. в гр. Горакхпур, Утар Прадеш, Индия в набожно бенгалско семейство. Баща му, Бхагабати Чаран Гхош, е вицепрезидент на железопътната компания "Бенгал-Нагпур" с успешна кариера и семейството неколкократно мени местожителството си. Освен в Горакхпур, те живеят в Лахор (Пакистан), Читагонг ( Бангладеш) и накрая се установяват в Калкута, Западен Бенгал. От най-ранна възраст съзнанието и духовните преживявания на Йогананда са далеч отвъд обикновеното. 

 
Днес името на Парамаханса Йогананда е известно на всички, които поне малко се интересуват от източни учения и йога. Той е един от хората, направили най-много за запознаването на западната общественост с индуистката философия и практиката на йогическа медитация. 
 


За 32 години на Запад Йогананда посвещава в йога повече от 100000 ученици

Неговата книга „Автобиография на един йогин“ се е превърнала в класика и настолно четиво, за онези които се интересуват от себерализация и духовно израстване. Mного pядко мъдpeц от paнгa нa Пapaмaxaнca Йогaнaндa (парамаханса е признание за най-висше духовно постижение) опиcвa cобcтвeноpъчно cвоитe житeйcки пpeживявaния. Oткpовeниятa нa дeтcтвото, поceщeниeто нa cвeтци и учитeли в Индия, годинитe нa обучeниe, коeто получaвa в aшpaмa нa cвоя гуpу, дълго пaзeното в тaйнa учeниe зa Caмоpeaлизaция: вcичко товa cтaвa доcтояние нa читaтeля.

В „Автобиография на един йогин“ той описва срещите си с духовния водач на индийския народ Махатма Ганди, католическата светица Тереза Нойман, големия индийски поет Рабиндранат Тагор и много други просветлени духовни учители.

Махатма Ганди получава от Йогананда посвещение в крия йога.

Парамаханса Йогананда в ашрама на Махатма Ганди


През 1935 г. Йогананда се отправя на път за Индия, за да посети Шри Юктешвар. Шри Юктешвар дава на Йогананда титлата Парамаханса („върховен лебед“ на санскрит), която означава върховното духовно постижение и го обявява за свой наследник.Парамаханса Йогананда със своя учител: Шри Юктешвар 
 
В Бавария той се среща с католическата мистичка Тереза Нойман, след което посещава Рим, Атина и Йерусалим.

Парамаханса Йогананда с християнската светица със стигмите:
Тереза Нойман


На достъпен език Парамаханса Йогананда резюмира основните постулати на ведическата философия, като показва единството между християнската Библия и индуистката Бхагавад гита. В същото време той демонстрира осведоменост за техническите постижения и научните открития на неговото време, които потвърждават валидността на духовните закони. Не по-малко впечатляващо е и познанието на автора за свещените писания на християнството и на Исус като просветлен учител. Парамаханса Йогананда учи последователите си на нуждата от пряк опит, а не на сляпа вяра. Според него истинската основа на религията не е вярата, а интуитивното преживяване. За да се разбере какво всъщност е религията, човек трябва да познае Бога. В съответствие с традиционното индуистко учение той учи, че Вселената е Божи филм, а индивидите са актьори в сюжета, като ролите им се променят в течение на преражданията. Смята, че коренът на човешкото страдание се крие в идентифицирането със сегашната роля (егото), а не с безсмъртната душа (атман).Парамаханса Йогананда със свои ученици пред Тадж Махал

Автобиография на един йогин“ е мъдра, информативна и много увлекателна книга. Въпреки че е написана преди повече от 50 години, тя звучи много актуално и днес и непрекъснато търпи нови издания. Нeзaвиcимо от цялaтa cи дълбочинa, книгaтa e пълнa c мeк xумоp, живи иcтоpии и здpaв пpaктичecки paзум. Преведена е на повече от 30 езика и се радва на непрестанен читателски интерес.


За книгата

Призната за една от 100-те най-велики духовни книги на XX век, „Автобиография на един йогин“ е истински шeдьовъp нa дуxовнaтa литepaтуpa. Книгата описва личните преживявания на Парамаханса Йогананда и обучението, което е получил от едни от най-големите учители на Индия. В книгата той разказва и за своите удивителни преживявания с индийски светци и гуру, чиито имена са се превърнали в легенда. Описва срещите си с духовния водач на индийския народ Махатма Ганди, поета Рабиндранат Тагор, мъдреца Рамана Махариши, индийската светица Ананда Мои Ма, католическата светица Тереза Нойман, както и с най-почитаните духовни учители на Индия: Махаватар Бабаджи и Лахири Махашая. От книгата личи както пълната отдаденост на автора на духовната му мисия, така и задълбоченото му познание за свещените текстове на ведическата литература и вещината му в различните йогистки практики. В паралелите, които Йогананда прави между индуизма и християнството, също прозира дълбоко познаване на духовните закони, залегнали зад всички религии. 

Автобиография на един йогин“ е безценен източник на информация за всички, които се интересуват от йога и източни учения и търсят себереализация и духовно израстване.

Коментари

Популярни публикации от този блог

Книгите за лятната ваканция - задължителни!

За някои деца четенето на книги през ваканцията е истинско мъчение, може би от факта, че на всички списъци слагат думата ЗАДЪЛЖИТЕЛНИ! Затова съвета ни е да накарате децата си да забравят тази дума и да наблегнат на това, което е написано в самите книги. 
Много деца следят точно колко страници са прочели, но когато започнат да четат откриват очарованието на новите светове, които книгите им разкриват.
Решихме да помогнем на родителите, които се чудят какви точно бяха книгите в списъка за лятото. Но първо няколко съвета за вас и вашите дечица:
Правила за четене:
1. Не вземай книгата с мръсни ръце.
2. Не прави бележки върху книгата. Направи си и използвай книгоразделител.
3. Съхранявай книгите грижливо.
4. Изяснявай си значението на неизвестните думи – търси ги в тълковния речник или попитай възрастните.
5. Старай се да разбираш и да си представяш това, което четеш.

А  също така да не забравяме и:А сега и примерните списъци:
За втори клас:
Български народни приказки
Приказен свят” – А. К…

5 нови романтични заглавия, които да прочетете в летните дни

Преди няколко дни настъпи астрономическото лято, а какво по-подходящо време от това за книги на любовна тематика?  Представяме ви пет нови романтични романа, в които да се потопите през предстоящите летни дни. 
💖 💖 💖
"В града на замечтаните кули" от Джулия Уелан 
- Първото ни предложение отвежда в Оксфордския университет, където Елинор Дъран отива да изучава английска литература от 19. век. Вместо да попадне на любимата си професорка там обаче, тя се натъква на друг преподавател - Джейми Дейвънпорт - човекът, съсипал дрехите й сутринта. Въпреки неприятната си първа среща, Елинор и Джейми бързо намират допирните точки помежду си, но скоро Елинор се оказва на кръстопът - да се отдаде на любовта, или да се върне в родното си място, където да продължи обещаваща кариера.
                                                                 💖 💖 💖
"Първата дама" от Сюзън Елизабет Филипс
- Наскоро преиздадена с нова, свежа визия, "Първата дама" от Сюзън Елизабет Филипс…

"Освен това танцувам" - вдъхновяващ роман, съставен единствено от писма

Драги мой, Със сигурност си запознат с вълнението да си пишеш с някого. Не SMS-и от рода на: „Купи хляб, като се прибираш“, а истинска кореспонденция, изискваща внимание, обгрижване, размисъл. О, колко сладко е чакането на писмо! Да дойде пощальонът и да донесе обикновен бял плик, криещ необикновени възможности и то предназначени само за теб (макар че, признавам, през това време на годината мръсникът носи само известия за плащане на данъци). В днешната дигитална ера чакането дори не е дълго. Искаш да споделиш мислите си с някого, написваш му и-мейл и – клик! – писмото е изпратено, а в рамките на минути може да бъде и прочетено. Шеметната скорост на съвременната кореспонденция е дори още по-пристрастяваща. Точно това правят Аделин Пармелан и Пиер-Мари Сото – пристрастяват се към електронните писма, които си разменят по колкото пъти на ден си искат. В тях споделят несподелими истини като това, че Пиер-Мари вече причислява себе си към бившите писатели, защото не може да съчини и къс р…