сряда, 3 юли 2013 г.

130 години от рождението на Франц Кафка

Днес търсачката Google чества 130 години от рождението на писателя Франц Кафка. В носталгично-кафеникавата драскулка ще разпознаем една от най-прочутите му творби – „Метаморфозата”.

През 1915 г. книгата вижда бял свят и прави родения в Прага Кафка световноизвестен. „Метаморфозата” (в други преводи – „Преображението”) разказва историята на търговеца Грегор Замза, който се събужда една сутрин, за да открие, че вече не е човешко същество.

И ние може да видим, че буквите „О” в логото на Google вече не са букви, а човекът-насекомо, който отваря една врата – може би към бъдещето, може би към ябълката, която го чака на буквата „L”, а може би и към знанието за великия Кафка, тъй като, ако кликнете върху логото, то ще ви отведе към страници с информация за писателя на вашия роден език.

Франц Кафка е роден в Прага (Австро-Унгария) в семейството на търговец от еврейски произход. Бащата, Херман Кафка, е домашен тиранин, изпълнен с презрение към литературните начинания на своя син. Майката, Юли, е дъщеря на заможен пивовар от Подебради и е по-образована от своя съпруг.

Майчиният език на Франц Кафка е немският, но той говори свободно и чешки. По-късно изучава и френски език и култура. Приет в Карл-Фердинандовия университет в Прага, Кафка първоначално се записва да учи химия, но няколко седмици по-късно се насочва към правото. То дава повече възможности за бъдеща кариера, а по-дългото обучение позволява на Кафка да отдели време за курсове по немска филология и история на изкуството.

Според Владимир Набоков най-силно влияние върху Франц Кафка по отношение на литературния му стил е упражнил Гюстав Флобер. Подобно на френския писател, Кафка си служи с езика като с работен инструмент. В прозата си използва словесни обрати от речника на администрацията, деловите среди, съдопроизводството, естествените науки.

Почти във всичките си творби Кафка разработва темата за личностното поражение пред неведомите сили на закона и непроницаемите житейски условности. Героите му напразно се стремят към социална значимост, а крушението им е представено най-често в леко иронична светлина. Текстовете на Кафка са ясни и в същото време закодирани и херметични. Поради предметния език, несложното действие и ярката образност те изглеждат леснодостъпни, но стават трудни за възприемане, когато се долови тяхната неизмерима дълбочина и екзистенциална тревожност на посланията им.


От 1908 до 1922 година Кафка работи в застрахователна фирма, но непрекъснато, главно нощем, пише. Така е създадена първата му значима литературна творба, разказът "Присъдата" (1913), последвана от новелата "Преображението" (1915). Писателят е близък до кръга на пражките експресионисти и разказите му излизат в различни литературни списания.

Франц Кафка умира в санаториума в Кирлинг край Виена, поразен от туберкулоза, ненавършил четиридесет и една години.


Източник: http://www.manager.bg

Няма коментари:

Публикуване на коментар