сряда, 24 юли 2013 г.

8 интересни фактa за 8 известни писатели

Знаете ли, че първото произведение на световноизвестния писател Оноре дьо Балзак – Трагедията "Кромуел", е прието изключително негативно от собственото му семейство. Същото важи и за следващите му литературни опити, които прави под различни псевдоними. В началото на 20-те години на 19. век той се заема с издателски бизнес, който претърпява пълен провал. До края на живота си Балзак не успява да се издължи на майка си, която финансира неговата издателска компания. По-късно, когато вече зад гърба си има няколко блестящи романа, френският писател отново започва бизнес, като разработва план за отглеждане на ананаси в дома си. И тази му дейност е обречена на неуспех, а той е принуден да избяга от кредиторите, скривайки самоличността си.



***


Чарлз Дикенс - Знаете ли, че в един от своите романи известният английски писател Чарлз Дикенс безмилостно критикува т.нар. „училища на бедните”, като не си спестява и гневни упреци срещу цялата възпитателна ситема по онова време. Съвременниците му разказват, че именно потресаващите картини на изтезания и гаври върху деца, описани в “Николас Никълби”, са причина за затварянето на много подобни училища и за подобряването на режима в други. Благодарение на друг негов роман - „Мартин Чъзълуит” английският език се сдобива с нова дума - „пекснифовщина” означаваща „лицемерие”.


***



Ърнест Хемингуей - Знаете ли че, известният писател Ърнест Хемингуей имал навика да излиза от дома си с джобове, пълни с книги, така че да може във всяка свободна минута да се отдава на любимото си занимание – четенето. Този необичаен навик Хемингуей наследява от майка си. Страстен любител на книгите, писателят притежава работна библиотека от 7400 тома, съдържаща множество специализирани научни издания от почти всички сфери на живота.




***


Исабел Алиенде - Знаете ли, че най-популярната латиноамериканска писателка Исабел Алиенде започва всеки свой роман на датата 8 януари. През 90-те години на миналия век всяка нейна книга влиза в челната десетка на най-продаваните заглавия в света. Нейното най-известно произведение, “Къщата на духовете”, се ражда от писмата, които пише на своя 99-годишен дядо, който тогава е на смъртно легло. Книгата на практика отразява седемдесетгодишната история на собственото й семейство.




***



Димитър Димов - Знаете ли, че освен писател и драматург, Димитър Димов е ветеринарен лекар, професор по анатомия, ембриология и хистология на гръбначните животни, автор на повече от 20 научни труда. След смъртта му през 1966 г. в неговия архив са открити планове и ръкописи за две книги върху теорията на отражението. Неосъществена остава и мечтата му да напише книга за своя роднина Яне Сандански, въпреки че през целия си живот събира материали за нея.




***



Александър Дюма - Знаете ли, че Александър Дюма е известен и като експерт готвач. Наред с блестящите си художествени романи Дюма е автор на „Голяма кухненска енциклопедия“, публикувана след смъртта му през 1873 година. Книгата е едновременно и енциклопедия, и готварска книга. Съкратена версия на уникалната му творба излиза през 1882 г. под заглавието “Малка кухненска енциклопедия”.




 ***


Стивън Кинг - Знаете ли, че световноизвестният писател Стивън Кинг пише шест романа под псевдонима Ричард Бакман. Това са „Гняв“, „Дългата разходка“, „Бягащият човек“, „Пътна мрежа“, „Проклятието“ и „Регулаторите“. Два от романите на Бакман са филмирани, като в лентата по романа “Бягащият човек” главната роля играе Арнолд Шварценегер. След като псевдонимът е разкрит, Кинг устройва мнимо погребение на Ричард Бакман. Последният роман „Регулаторите“ е издаден след фалшивата смърт на Бакман, като Стивън Кинг излиза с изявление, че ръкописът е намерен сред вещите на покойния писател.


***

Ерих Мария Ремарк - Знаете ли, че големият писател Ерих Мария Ремарк се сдобива с благородническа титла срещу 500 марки. Сумата е заплатена на обеднелия барон Хуго фон Бухвалд, който, за да предаде въпросната титла, официално го осиновява. Новоизлюпеният аристократ веднага си поръчва визитни картички с корона, започва да носи монокъл, да се облича елегантно и да употребява неимоверно количество калвадос. С ново самочувствие той се отдава на светския живот, посещава прочутите ресторанти и присъства на всяко възможно театрално или концертно събитие.



Източник: http://cheti.me

Няма коментари:

Публикуване на коментар