понеделник, 5 август 2013 г.

Четете правилно, за да упражните мозъка си

Много хора мислят, че просто четейки книги, те се развиват, което съвсем не е така.

Несистемното четене натоварва мозъка с информация, но при това мозъкът не я усвоява. Как е правилно да се чете, получавайки полза и развивайки интелекта?

Действително, умението да се чете силно влияе на реакцията мозъка. Първо, то усложнява организацията на зрителната зона на мозъчната кора. Второ, при четящите хора практически цялата мрежа от нейрони, отговаряща за възприемането на устната реч, в лявото полукълбо се активизира и с помощта на печатния текст.

Но се оказва, че традиционното четене има недостатъци: отсъствието на внимание и гъвкава програма за четене, когато всички текстове се четат еднакво бавно, въртеливите движения на очите към вече прочетеното, и разбира се, „враг” номер едно – четене на ум на текста. В резултат информацията не се запомня, а смисълът на написаното се изплъзва. 

Правилно четене означава преди всичко ефективно възприемане на информацията. Различните техники на бързо четене учат не само да се чете на скорост, както много хора мислят, изхождайки от наименованията, а да се разбира съдържанието на текста и то да се усвоява с полза за четящия.

За да се получи такова ефективно възприятие, са необходими тренировки. Първо, трябва да се извършват систематизирани упражнения по разширение на ъгъла на зрението, като се потиска желанието да се чете на ум, да се улавя същността на алгоритмите на четене. И не трябва да се забравя, че това не е развлечение, а сложен път на преустройство на работата на мозъка.

Четящите могат да се тренират както на познати (по форма и съдържание текстове и автори), така и на вестникарски, или научни статии. Преди четене трябва да си изясним, каква информация бихме искали да извлечем от текста, опитвайки се да предскажем съдържимото на страницата. Настройването е много важно, тъй като ако се подготвиш да забележиш грапавостта на текста, то в резултат ще забележиш именно това. А ако се настроите да получите факта – то вие ще го получите.

Следващата стъпка е да се научим да четем „мълчейки”, без да четем на ум с движене на устните, или мислено даден текст. Това отвлича вниманието и значително намалява скоростта. Тук важно е да умеем да се контролираме: ако си движите устните – сложете в устата четка за зъби или молив. Да се справим с говоренето на ум е по-сложно. Един от начините е да четем, почуквайки ритмично с ръка.

Умението да се концентрираме върху проблема е една от важните предпоставки за успешен умствен труд. Има просто упражнение, което може да помогне – това е четене отзад напред, но не на слух, а мислено. Четейки отзад напред, отначало трябва да си представим думата по букви, и след това да я прочетем. Ако в този момент съзнанието случайно се отвлече от нещо странично, ще се наложи упражнението да се започне отначало. Освен това трябва да се тренира и вниманието. Това упражнение може да се изпълнява и в обществения транспорт.

Често методиката на бързото четене я сравняват със спорта, само че тук се развиват не мускулите, а мозъка. Изследователите доказали, че при четящите бързо, скоростта на нервните процеси е по-голяма, реакцията също е по-бърза. Така че ученето за бързо четене е полезно нещо.


Източник: http://znanie.eu

Няма коментари:

Публикуване на коментар