вторник, 12 януари 2016 г.

"Кутия за птици" умело преплита в себе си минало и настояще. Дълбае в дебрите на душата ти, възбужда сетивата ти и не ти дава да заспиш от вълнение какво ще се случи.

Посегнах към книгата след многото положителни коментари, които прочетох в социалните мрежи. Честно казано с малко недоверие. Оказа се обаче, че е страхотна и силно въздействаща.
Откакто се появиха „съществата“ Малори и двете й деца живеят с превръзки на очите в една къща. От деня, в който са се родили те живеят с тях. Не са виждали нито небето, нито цветята, нищо от околния свят – само майка си и къщата, която обитават, къщата, в която са избягали и са се скрили от нещото, което като погледнеш те кара да полудееш и да нараниш себе си или околните. 
http://hermesbooks.com/kutija-za-ptici.html


Нещо се е случило? Но какво? И защо всички се страхуват да виждат? До края романа държи в напрежение. Позволява ти сам да си правиш предположения. Истината е различна за всеки.
Къщата, в която се крият и живеят е една голяма кутия, която ги ограничава да видят новия свят. Целият свят е затворен вътре.  Всички искат да излязат от тази кутия. Но как може да се живее в свят, в който зрението е ограничено и можеш да разчиташ само на слуха си?

Романа преплита в себе си минало и настояще. 

"Що за човек е този, който трепери от страх, когато наближава краят на света? Когато братята му се избиват един друг, когато улиците на буржоазна Америка са пропити с кръв...що за човек се крие зад одеяла и превръзки за очи? Отговорът е: ПОВЕЧЕТО хора. Казано им е, че ще полудеят. И те полудяват." 

Джош Малерман ни представя чудесен психологически трилър, който дълбае в дебрите на душата ти, възбужда сетивата ти и не ти дава да заспиш от вълнение какво ще се случи. Кои са съществата, които не бива да виждаме? Какво се е променило в този нов свят? Как можем да се спасим? Кутията, в която сме затворени всички, която е символ на нашите страхове, ограничения, скрити дълбоко в нашата същност и искащи да изпълзят с пълна сила на повърхността. И решението и смелостта да се изправим срещу тях, за да живеем нормално и без притеснения. 

Лора Лазарова

Няма коментари:

Публикуване на коментар