Пропускане към основното съдържание

"Кутия за птици" умело преплита в себе си минало и настояще. Дълбае в дебрите на душата ти, възбужда сетивата ти и не ти дава да заспиш от вълнение какво ще се случи.

Посегнах към книгата след многото положителни коментари, които прочетох в социалните мрежи. Честно казано с малко недоверие. Оказа се обаче, че е страхотна и силно въздействаща.
Откакто се появиха „съществата“ Малори и двете й деца живеят с превръзки на очите в една къща. От деня, в който са се родили те живеят с тях. Не са виждали нито небето, нито цветята, нищо от околния свят – само майка си и къщата, която обитават, къщата, в която са избягали и са се скрили от нещото, което като погледнеш те кара да полудееш и да нараниш себе си или околните. 
http://hermesbooks.com/kutija-za-ptici.html


Нещо се е случило? Но какво? И защо всички се страхуват да виждат? До края романа държи в напрежение. Позволява ти сам да си правиш предположения. Истината е различна за всеки.
Къщата, в която се крият и живеят е една голяма кутия, която ги ограничава да видят новия свят. Целият свят е затворен вътре.  Всички искат да излязат от тази кутия. Но как може да се живее в свят, в който зрението е ограничено и можеш да разчиташ само на слуха си?

Романа преплита в себе си минало и настояще. 

"Що за човек е този, който трепери от страх, когато наближава краят на света? Когато братята му се избиват един друг, когато улиците на буржоазна Америка са пропити с кръв...що за човек се крие зад одеяла и превръзки за очи? Отговорът е: ПОВЕЧЕТО хора. Казано им е, че ще полудеят. И те полудяват." 

Джош Малерман ни представя чудесен психологически трилър, който дълбае в дебрите на душата ти, възбужда сетивата ти и не ти дава да заспиш от вълнение какво ще се случи. Кои са съществата, които не бива да виждаме? Какво се е променило в този нов свят? Как можем да се спасим? Кутията, в която сме затворени всички, която е символ на нашите страхове, ограничения, скрити дълбоко в нашата същност и искащи да изпълзят с пълна сила на повърхността. И решението и смелостта да се изправим срещу тях, за да живеем нормално и без притеснения. 

Лора Лазарова

Коментари

Популярни публикации от този блог

Книгите за лятната ваканция - задължителни!

За някои деца четенето на книги през ваканцията е истинско мъчение, може би от факта, че на всички списъци слагат думата ЗАДЪЛЖИТЕЛНИ! Затова съвета ни е да накарате децата си да забравят тази дума и да наблегнат на това, което е написано в самите книги. 
Много деца следят точно колко страници са прочели, но когато започнат да четат откриват очарованието на новите светове, които книгите им разкриват.
Решихме да помогнем на родителите, които се чудят какви точно бяха книгите в списъка за лятото. Но първо няколко съвета за вас и вашите дечица:
Правила за четене:
1. Не вземай книгата с мръсни ръце.
2. Не прави бележки върху книгата. Направи си и използвай книгоразделител.
3. Съхранявай книгите грижливо.
4. Изяснявай си значението на неизвестните думи – търси ги в тълковния речник или попитай възрастните.
5. Старай се да разбираш и да си представяш това, което четеш.

А  също така да не забравяме и:А сега и примерните списъци:
За втори клас:
Български народни приказки
Приказен свят” – А. К…

5 нови романтични заглавия, които да прочетете в летните дни

Преди няколко дни настъпи астрономическото лято, а какво по-подходящо време от това за книги на любовна тематика?  Представяме ви пет нови романтични романа, в които да се потопите през предстоящите летни дни. 
💖 💖 💖
"В града на замечтаните кули" от Джулия Уелан 
- Първото ни предложение отвежда в Оксфордския университет, където Елинор Дъран отива да изучава английска литература от 19. век. Вместо да попадне на любимата си професорка там обаче, тя се натъква на друг преподавател - Джейми Дейвънпорт - човекът, съсипал дрехите й сутринта. Въпреки неприятната си първа среща, Елинор и Джейми бързо намират допирните точки помежду си, но скоро Елинор се оказва на кръстопът - да се отдаде на любовта, или да се върне в родното си място, където да продължи обещаваща кариера.
                                                                 💖 💖 💖
"Първата дама" от Сюзън Елизабет Филипс
- Наскоро преиздадена с нова, свежа визия, "Първата дама" от Сюзън Елизабет Филипс…

"Освен това танцувам" - вдъхновяващ роман, съставен единствено от писма

Драги мой, Със сигурност си запознат с вълнението да си пишеш с някого. Не SMS-и от рода на: „Купи хляб, като се прибираш“, а истинска кореспонденция, изискваща внимание, обгрижване, размисъл. О, колко сладко е чакането на писмо! Да дойде пощальонът и да донесе обикновен бял плик, криещ необикновени възможности и то предназначени само за теб (макар че, признавам, през това време на годината мръсникът носи само известия за плащане на данъци). В днешната дигитална ера чакането дори не е дълго. Искаш да споделиш мислите си с някого, написваш му и-мейл и – клик! – писмото е изпратено, а в рамките на минути може да бъде и прочетено. Шеметната скорост на съвременната кореспонденция е дори още по-пристрастяваща. Точно това правят Аделин Пармелан и Пиер-Мари Сото – пристрастяват се към електронните писма, които си разменят по колкото пъти на ден си искат. В тях споделят несподелими истини като това, че Пиер-Мари вече причислява себе си към бившите писатели, защото не може да съчини и къс р…