понеделник, 17 септември 2018 г.

"Отвъд зимата" - за спояващата сила на любовта, която държи света в равновесие




Заглавие: "Отвъд зимата"
Издателство: Колибри
Жанр: Съвременна проза






„Насред зимата разбрах най-сетне, че има в мен непобедимо лято.“

„Отвъд зимата“ беше първата ми среща с Исабел Алиенде. Среща, която никога няма да забравя; среща, която ме остави безмълвна и ми показа света с неговите красиви и грозни елементи; среща, в основата на която е любовта и приятелството; среща, благодарение на която намерих нови приятели в лицето на Лусия, Ричард и Евелин. 

Съвсем спонтанно реших да взема книгата. Заинтригуваха ме сюжетът и съдбата на главните герои. Човешкото в този роман извира от всяка страница. Любовта, макар и дремеща в началото, след това ни връхлита с цялата си сила и няма как да ѝ избягаме. Помита ни като бурята, която сплотява главните герои и ни отнася в красивия свят на прошката, на любовта, на бъдещето.

„Всяко днешно нещастие се превръща в минала история утре.“

„Отвъд зимата“ е великолепно написан многопластов роман, в който главните герои ни пренасят в Бруклин в сърцето на страховита снежна буря, която преплита три съдби в необикновено приключение. Благодарение на него героите успяват да излекуват дълбоки рани от преживени болки, да се отърсят от смазващия товар на страшни спомени и пречистени да продължат с надежда напред.

Исабел Алиенде заплита интригуваща криминална драма, проследявайки живота на своите персонажи с присъщата си човечност и проникновение и поднася вълнуващ разказ за многоликия съвременен свят. Този разказ е напрегнат, белязан с мъка, терзания, потресаваща бедност, насилие и престъпност, но в него все пак си проправят път добротата и любовта, защото:

"не земното притегляне, а спояващата сила на любовта държи света в равновесие"

По своему прекрасен и човешки, по своему дълбок и интригуващ, „Отвъд зимата“ е роман, след който човек се променя. Започва да си задава въпроси и да осъзнава, че отговорите, които е мислел за верни, всъщност не са такива; че всичко, което е мислел, че знае за света и хората в него, се е променило.

Нещата, научени от книгата, ще помня дълго време. И преди да се докосна до света и съдбата на героите не съм си давала сметка, че това, което те са изживели, всъщност може да се случи на всеки и най-вероятно се е случвало и ще се случва... някъде там... далеч...

„Нуждаещият не бива да се пита кой е, нито от къде идва, Ричард. Всички сме равни в нещастието.“

Вихър от емоции - ето това е „Отвъд зимата“. Ще се радвате, ще плачете, ще мразите, ще обичате, ще се надявате, ще губите вяра, но накрая все пак ще повярвате в любовта, в добротата и в човечността. Защото зимата винаги си отива и на нейно място идва лятото!

Автор на текста: Темелина Трайкова

Няма коментари:

Публикуване на коментар