сряда, 17 юни 2015 г.

„Вино от глухарчета“ е най-красивата книга за детството




„Вино от глухарчета“ е най-красивата книга за детството. Това е история за едно лято, запечатано в бутилка.


С детайлност и нежност Бредбъри успява да ни върне във времето, когато сме били деца. Купуването на нови гуменки, първият трън в петата, приготвянето на вино от глухарчета, ароматът на окосена трева... Нима не е това вкусът на лятото?


Лятото на 1928-а е и лято на откровения и открития. За дванайсетгодишния Дъглас Споулдинг то се оказва моментът, когато осъзнава, че е ЖИВ! Спохожда го просветлението от какво става нощта – разбира се, че от сенките на петте милиарда дървета! И ако само могат да бъдат затиснати „тия дяволски пет милиарда сенки под дърветата“, „няма да има никаква нощ!“. Красиво, наивно и толкова истинско!

А „...когато тичаш, тича и времето. Ти викаш, крещиш, бягаш и се премяташ и ето ти изведнъж – слънцето залязло, дошло е време да се прибираш и поемаш по дългия път към дома...“ Тичайки, с времето се доближаваш до ръба на лятото, съхранено в бутилка, и може би трябва да се сбогуваш с него. Направете го със „Сбогом, лято“ (още един прекрасен роман на магьосника Бредбъри), за да остане дъхът му по-дълго с вас.



Юлияна Есева

Няма коментари:

Публикуване на коментар