понеделник, 18 май 2015 г.

35 години след първото издание, „Леденият дракон“ на Джордж Р. Р. Мартин отново се появява по нашите ширини

  
Джордж Р. Р. Мартин е познат като човека, дал на света епичната поредица Песен за огън и лед, по която е създаден и култовият сериал Игра на тронове. Но това е само една малка част от творчеството на писателя. В литературната му история има още десетки произведения, заслужаващи вниманието на читателите. И една от тези творби е именно „Леденият дракон“.



Историята вижда бял свят през далечната 1980-а, когато е публикувана за първи път. През 2007-а тя отново се появява с илюстрациите на Ивон Гилбърт. И ето че сега, 35 години след първото издание, „Леденият дракон“ отново се появява по нашите ширини, но този път образ му дава известният испански художник Луис Ройо.

Феновете на Мартин са свикнали с бруталностите в творчеството му, но тук той въвежда читателя в една реалистична приказка, която също е част от вселената на „Песен за огън и лед“. Приказка за едно малко момиченце, родено през най-лютата зима, която някой въобще помни, и за нейния покровител – Ледения дракон. Историята разказва за искреното, неподправено приятелство, чистата като сняг обич и топлотата на семейството. И ако изкусният начин, по който Мартин си служи с думите, не е достатъчен, то илюстрациите на Ройо, които стоят като живи на страниците на книгата, допринасят с нужното за едно незабравимо приключение. 

Петя Асенова

Няма коментари:

Публикуване на коментар