петък, 8 май 2015 г.

„Книжарничката на острова“ е любовно писмо към книгите и към хората на книгите.


Наистина е така. Нещо повече – тази книга, с нейните 208 страници, се прочита на един дъх. Буквално. Лека, без да е глуповата, изпълнена с хумор и оптимизъм и носеща в себе си голяма доза житейска мъдрост, „Книжарничката на острова“ е едно прекрасно изживяване, което сърцето ви ще оцени подобаващо. 


 
Простичка, човечна, истинска, забавна и на моменти много смешна, историята на Ей Джей Фикри, сприхавия собственик на „Айлънд Букс“, ни пренася сякаш в един по-добър свят. Свят, в който в крайна сметка всичко си идва на мястото. Това е от тези истории, които ни напомнят, че пътуването е по-важно от финалната дестинация, че животът има своите върхове и спадове, че и двете са неизбежни и естествени и не бива да се боим от тях, защото след бурята винаги изгрява слънце.

Този роман е стрела, която се забива право в сърцето на четящия човек, където се спотайва любовта ни към книгите, познавайки всички малки подробности на тази любов: усещането от допира с книгата, радостното чувство, което носи желана книга, когато е вече в ръцете ни, мириса на хартия и мастило, силата на думите и знанието, че „думите, които не можеш да намериш, можеш да ги заемеш“.
 
Книжарничкатана острова“ е роман, който избутва самотата встрани, като ни напомня, че „четем, за да знаем, че не сме сами. Четем, защото сме сами. Четем и вече не сме. Ние не сме сами“.

Ирина Муканова

Няма коментари:

Публикуване на коментар