вторник, 19 май 2015 г.

"Стъклената река" - роман, който със своята история те обгръща

Животът е тук и сега, останалото е стъклена река. Всеки миг от него застива като сън и спомен, единствено познанието го осмисля и просветлява...


Емил Андреев е автор с много книги зад гърба си. Първата, до която се докоснах, беше „Стъклената река“. Роман, който със своята история те обгръща. Четивен и интересен. Богат език, многопластови герои, природа, която те омагьосва.


Действието на романа се развива в българското белоградчишко село Градище – лятно време е, група студенти реставрират местния храм. Уникалната структура на храма привлича французойката Елен, която е дошла да търси следи от късно богомилство.

Главното действащо лице е Виктор Марков – човек със силни страсти и стремежи, превърнали се в основен двигател на неговия живот. Загадката около църквата, намирането на „Тайната книга“ на богомилите са се превърнали в смисъл на живота:

***

Вярвам, че именно тук, в Градище, където и до ден днешен са останали трайни следи от това велико дуалистично движение, се намира оригиналът на това така наречено Йоаново евангелие, Тайната вечеря (Secretum Hereticorum, Interrogatio Ioannis) – Тайната книга. Говорех ти за тайнственото ковчеже. Убеден съм, че ако го открием, в него няма да намерим злато, а въпросния ръкопис на старобългарски...


***

Появата на мистична сила още повече подсилва напрежението в романа.

***

Какво беше това? Двете жени се спогледаха... Страхът бе по-силен от предразсъдъците...
Оттук насетне започва приключението на героите в търсене на истината, признанието, любовта, богатството...

***

Богатата култура, знанията, житейският опит на героите засилват желанието на читателите да влязат в ума на героите и да станат съпричастни в търсенето на „свещения Граал“.

„Стъклената река“ е метафора на стремежа на всеки да намери истината (своята мечта, надежда). Героите се борят със своите демони, като в същото време желанието да разкрият загадката ги събира в една група.

В книгата умело са преплетени научни, исторически, теологически, географски детайли. Героите не са идеализирани – и те страдат от омраза, лудост, любов, страст, ревност... Техните страсти предопределят постъпките им: 

***

Хората са ядовити, изпълнени са с всевъзможни отрови и страсти... Животът се твори от хора на вярата, които не издигат греха си в истина...

***

„Стъклената река“ е роман, който преплита в себе си общочовешкото, историческото и красивата природа. Емил Андреев толкова красиво описва своята история, че след прочитането на последната страница от книгата аз изпитах желание да прочета още нещо от този автор.

Радина Йорданова

Няма коментари:

Публикуване на коментар