сряда, 20 май 2015 г.

Куршум за двама... А за двама ли е?!?

Всичко започва от детството. Това, което се е случило в този период, диктува постъпките през останалата част от живота ни. Коренът на страховете и усещането за несигурност, неувереност, постоянното чувство за вина, гняв, агресия, отмъстителност често се крият именно в детството. За никого не е изненада, че почти 90% от серийните убийства се извършват от хора със сериозни проблеми през този период.

Независимо дали гледам, или чета трилър, за мен винаги е бил важен въпросът ЗАЩО? Чак след това: Кой е убиецът? Причината за това е, че в по-голямата част от криминалните сюжети, след средата, по някакъв начин можеш да предвидиш убиеца, но много рядко можеш да отгатнеш защо го е направил.

Бях предизвикана да посегна към книгата от предварителния анонс на „Куршум за двама“:

Осмеляваш ли се да прочетеш тази книга...

Осмелих се! Прочетох я буквално на един дъх! Истинско удоволствие изпитах от факта, че не можах да предвидя правилно нито кой е убиецът, нито защо го прави, чак до последните няколко страници! Нетърпението ми да разбера по-бързо беше поддържано и разпалвано от изключителния стил на автора – бързо действие, напрегнати моменти, спиращи и след това ескалиращи точно на място. 

***

До този телефон има пистолет. Вътре има един куршум. (…) Заедно трябва да решите кой ще живее и кой ще умре. Цената на свободата е смърт. Няма победа без саможертва.


***

Това е общото послание до жертвите от техния похитител. Как се взема такова решение? Как се плаща такава цена? Последиците от тях са за всички: и за жертвите, и за похитителя, и за разследващите случая полицаи. Най-тежката цена ще плати детектив Хелън Грейс, която ще разбере по най-страшния начин, че онези, които проливат кръвта на най-близките си хора, никога не намират спокойствие.

Куршум за двама... А за двама ли е?!?

Петя Анастасова

Няма коментари:

Публикуване на коментар