Пропускане към основното съдържание

„България в потури, но с цилиндър“ разказва истории, които оставят дълго време в спомените


Петя Александрова е събрала в една книга 50 очерка от личния и културния живот на българина през ХIX и XX век. Разказите са написани с вълшебство. Чрез думите на писателката ние стоим рамо до рамо до Балабанов, Стамболов, Йовков, Зафиров, Николай Райнов, Петър Дънов, Багряна и много други. Всяка една история е изпълнена с чувство за хумор, припомняйки ни описанията, които сме чели за миналия и по-миналия век.


На пазар, както и на баня, се ходело и заради общуването и сеира“Страстен любител на гуляите и сам той кулинарен спец е проф. Александър Балабанов. В неговата вехта чанта,...,винаги имало и едно кило халва, както и няколко кравайчета суджук или гевречета.“След кефа на стомаха следвали песни - за кефа на душата.“

А заедно с познатото, научаваме и неподозирани факти за бита, културата и частния живот на българина.
Историите са любопитни, скандални, интимни. След прочитането на книгата човек остава с усещането, че въпреки простия живот, липсата на привилегии (особено за жените) хората са се чувствали щастливи.

  • истории, които оставят дълго време в спомените;
  • истории, наситени с емоционален заряд;
  • истории за миналото време...;
  • завладяващи истории;
  • красиви истории;
  • весели истории;
  • необикновени истории;
  • истории, които трябва да се прочетат;

Може много да се каже за очерците на Петя Александрова, но по-хубаво от първата среща с красиво написани разкази няма. От която и история да започнете няма да сбъркате. Всяка една ще ви остави с чувство на удовлетвореност и топлина.


Радина Йорданова

Коментари

Популярни публикации от този блог

Книгите за лятната ваканция - задължителни!

За някои деца четенето на книги през ваканцията е истинско мъчение, може би от факта, че на всички списъци слагат думата ЗАДЪЛЖИТЕЛНИ! Затова съвета ни е да накарате децата си да забравят тази дума и да наблегнат на това, което е написано в самите книги. 
Много деца следят точно колко страници са прочели, но когато започнат да четат откриват очарованието на новите светове, които книгите им разкриват.
Решихме да помогнем на родителите, които се чудят какви точно бяха книгите в списъка за лятото. Но първо няколко съвета за вас и вашите дечица:
Правила за четене:
1. Не вземай книгата с мръсни ръце.
2. Не прави бележки върху книгата. Направи си и използвай книгоразделител.
3. Съхранявай книгите грижливо.
4. Изяснявай си значението на неизвестните думи – търси ги в тълковния речник или попитай възрастните.
5. Старай се да разбираш и да си представяш това, което четеш.

А  също така да не забравяме и:А сега и примерните списъци:
За втори клас:
Български народни приказки
Приказен свят” – А. К…

5 нови романтични заглавия, които да прочетете в летните дни

Преди няколко дни настъпи астрономическото лято, а какво по-подходящо време от това за книги на любовна тематика?  Представяме ви пет нови романтични романа, в които да се потопите през предстоящите летни дни. 
💖 💖 💖
"В града на замечтаните кули" от Джулия Уелан 
- Първото ни предложение отвежда в Оксфордския университет, където Елинор Дъран отива да изучава английска литература от 19. век. Вместо да попадне на любимата си професорка там обаче, тя се натъква на друг преподавател - Джейми Дейвънпорт - човекът, съсипал дрехите й сутринта. Въпреки неприятната си първа среща, Елинор и Джейми бързо намират допирните точки помежду си, но скоро Елинор се оказва на кръстопът - да се отдаде на любовта, или да се върне в родното си място, където да продължи обещаваща кариера.
                                                                 💖 💖 💖
"Първата дама" от Сюзън Елизабет Филипс
- Наскоро преиздадена с нова, свежа визия, "Първата дама" от Сюзън Елизабет Филипс…

"Освен това танцувам" - вдъхновяващ роман, съставен единствено от писма

Драги мой, Със сигурност си запознат с вълнението да си пишеш с някого. Не SMS-и от рода на: „Купи хляб, като се прибираш“, а истинска кореспонденция, изискваща внимание, обгрижване, размисъл. О, колко сладко е чакането на писмо! Да дойде пощальонът и да донесе обикновен бял плик, криещ необикновени възможности и то предназначени само за теб (макар че, признавам, през това време на годината мръсникът носи само известия за плащане на данъци). В днешната дигитална ера чакането дори не е дълго. Искаш да споделиш мислите си с някого, написваш му и-мейл и – клик! – писмото е изпратено, а в рамките на минути може да бъде и прочетено. Шеметната скорост на съвременната кореспонденция е дори още по-пристрастяваща. Точно това правят Аделин Пармелан и Пиер-Мари Сото – пристрастяват се към електронните писма, които си разменят по колкото пъти на ден си искат. В тях споделят несподелими истини като това, че Пиер-Мари вече причислява себе си към бившите писатели, защото не може да съчини и къс р…