вторник, 15 март 2016 г.

„Момичето от Дания“ - нормално ли е един мъж да иска да бъде жена

Книгата „Момичето от Дания“ е написана по истинска история. Тя проследява по изкусен и вдъхновяващ начин трансформацията на Айнар Вегенер, който е талантлив  художник през 20-те години на миналия век.  В последствие сменя името си на Лили Елба. Женен от шест години за прекрасната си съпруга Герда, постепенно той открива, че е странен и различен от останалите. Още като малък има необичайни  възприятия за света и за себе си. В последствие жена му го кара да й позира за една картина и...това отключва „жената“ в него. Той до такава степен влиза в тази си „роля“, че вече е късно да излезе от нея. Външно той е мъж, а вътрешно се чувства като жена.   

Интересното в случая е, че той получава подкрепата на съпругата си и тя е неотлъчно до него през всичките му търсения и моменти. Възникнаха ми много въпроси. Нормално ли е един мъж да иска да бъде жена?! Да, в момента може би е нормално или се приема по-леко от обществото, но за онези години това е било скандално и строго осъждано, то е в противовес със самата природа. Как една жена може да възприеме разпада на брака си поради факта, че съпругът й се чувства „жена“? Как може една жена да поеме цялата трансформация на най-близкия си човек, така че да го изгуби завинаги?     

Убедена съм, че страданията и мъките, които е трябвало да понесе Айнар Вегенер за това, че е различен са били едва поносими за неговата чувствена натура. Но важното тук е, че той/тя е открил/а себе си макар и с цената, която е трябвало да заплати. 

Понякога търсенето на самите нас може да ни унищожи...

Лора Лазарова

Няма коментари:

Публикуване на коментар