Пропускане към основното съдържание

"На изток от рая" - една велика приказка, която всеки трябва да прочете

„На изток от рая“ е любимата ми книга. Преди да започна да я чета се стреснах малко от многото страници и се чудех какво толкова иска да ни каже Стайнбек в цели 600 страници, които ми се сториха прекалено много. Няма нищо излишно в тази прекрасна книга. Изпълнена с диалози, посредством които се чувстваш част от историята на няколко поколения фермерски семейства – Адам и брат му Чарлз, децата им, Кати – герои, описани от Стайнбек по удивителен начин. Романът ме плени още от първия прочит. Чете се на един дъх! Историята е толкова завладяваща и въздействаща, че не можеш да се откъснеш от книгата, след като си я започнал. В нея има от всичко – любов, ревност, лъжа, завист, доброта, красота и мъдрост. Животът е труден и суров, но въпреки това носи и своята красота. Всеки на тази земя се е родил с мисия. Всеки, който я изпълни, е готов да поеме в следващия свят. 

    Нямам любим момент от книгата. Всичко в нея докосва по различен и невероятен начин. Описанията на долината Салинас, диалозите между героите, техните постъпки, характери – добри и лоши. „Защото за да има добро, трябва да има и зло; за да има красота, трябва да съществува и грозота; за да има ден, то трябва да има и нощ и т.н.“ Но съм напълно убедена, че винаги доборото възтържествува. От този роман съм запомнила една дума, която Ли използва, за да обясни на Адам, че може да продължи, да не се отчайва, че той може всичко. Думата е „тимшел“ – „Ти можеш“. Тя е с древноеврейски произход. В нея сякаш се крие новото начало. Никой не може да отмени онова, което ще дойде. „Тимшел“ – „Ти можеш“! Всички ние можем!!!

    С цялата си несигурност, в едно съм сигурен: под най-горния пласт на своята слабохарактерност хората искат да бъдат добри и да ги обичат. Повечето им пороци практически са опит да стигнат по най-късия път до обичта. Стигне ли човек до смъртта, нищо, че е бил може би способен, с влияние, гениален, умира ли необичан, животът му положително изглежда провал, а самата смърт – смразяващ ужас. И ми се струва, че ако вие или аз трябва да избираме между два пътя на мисълта и действието, длъжни сме да помним, че ще умрем, следователно нека се опитаме да живеем така, че нашата смърт да не носи облекчение на света.

И наистина – нека живеем по такъв начин, че когато си отидем от този свят, да не му носим облекчение. НЕКА БЪДЕМ ДОБРИ! 

Сълзите по време на четенето на тази книга са неудържими и непреодолими. 

ЗАДЪЛЖИТЕЛНА КНИГА! 


Лора Лазарова

Коментари

Популярни публикации от този блог

Книгите за лятната ваканция - задължителни!

За някои деца четенето на книги през ваканцията е истинско мъчение, може би от факта, че на всички списъци слагат думата ЗАДЪЛЖИТЕЛНИ! Затова съвета ни е да накарате децата си да забравят тази дума и да наблегнат на това, което е написано в самите книги. 
Много деца следят точно колко страници са прочели, но когато започнат да четат откриват очарованието на новите светове, които книгите им разкриват.
Решихме да помогнем на родителите, които се чудят какви точно бяха книгите в списъка за лятото. Но първо няколко съвета за вас и вашите дечица:
Правила за четене:
1. Не вземай книгата с мръсни ръце.
2. Не прави бележки върху книгата. Направи си и използвай книгоразделител.
3. Съхранявай книгите грижливо.
4. Изяснявай си значението на неизвестните думи – търси ги в тълковния речник или попитай възрастните.
5. Старай се да разбираш и да си представяш това, което четеш.

А  също така да не забравяме и:А сега и примерните списъци:
За втори клас:
Български народни приказки
Приказен свят” – А. К…

5 нови романтични заглавия, които да прочетете в летните дни

Преди няколко дни настъпи астрономическото лято, а какво по-подходящо време от това за книги на любовна тематика?  Представяме ви пет нови романтични романа, в които да се потопите през предстоящите летни дни. 
💖 💖 💖
"В града на замечтаните кули" от Джулия Уелан 
- Първото ни предложение отвежда в Оксфордския университет, където Елинор Дъран отива да изучава английска литература от 19. век. Вместо да попадне на любимата си професорка там обаче, тя се натъква на друг преподавател - Джейми Дейвънпорт - човекът, съсипал дрехите й сутринта. Въпреки неприятната си първа среща, Елинор и Джейми бързо намират допирните точки помежду си, но скоро Елинор се оказва на кръстопът - да се отдаде на любовта, или да се върне в родното си място, където да продължи обещаваща кариера.
                                                                 💖 💖 💖
"Първата дама" от Сюзън Елизабет Филипс
- Наскоро преиздадена с нова, свежа визия, "Първата дама" от Сюзън Елизабет Филипс…

"Освен това танцувам" - вдъхновяващ роман, съставен единствено от писма

Драги мой, Със сигурност си запознат с вълнението да си пишеш с някого. Не SMS-и от рода на: „Купи хляб, като се прибираш“, а истинска кореспонденция, изискваща внимание, обгрижване, размисъл. О, колко сладко е чакането на писмо! Да дойде пощальонът и да донесе обикновен бял плик, криещ необикновени възможности и то предназначени само за теб (макар че, признавам, през това време на годината мръсникът носи само известия за плащане на данъци). В днешната дигитална ера чакането дори не е дълго. Искаш да споделиш мислите си с някого, написваш му и-мейл и – клик! – писмото е изпратено, а в рамките на минути може да бъде и прочетено. Шеметната скорост на съвременната кореспонденция е дори още по-пристрастяваща. Точно това правят Аделин Пармелан и Пиер-Мари Сото – пристрастяват се към електронните писма, които си разменят по колкото пъти на ден си искат. В тях споделят несподелими истини като това, че Пиер-Мари вече причислява себе си към бившите писатели, защото не може да съчини и къс р…