петък, 3 април 2015 г.

С уникалното издание "Българският буквар. 200 години в първи клас" издателство "Просвета" отбелязва 70 години от създаването си.


С уникалното издание "Българският буквар. 200 години в първи клас" издателство "Просвета" отбелязва 70 години от създаването си. Това съобщиха на БТА от издателството. 

В изданието неговите автори Антон Стайков и Свобода Цекова са събрали най-интересните български буквари от последните два века - от 1824 до 2014 г. За подготовката на уникалното издание авторите са открили и описали 130 буквара, издадени през последните два века, с повече от 340 преиздания. Затова "Българският буквар. 200 години в първи клас" съчетава чертите на картинна енциклопедия и сборник с кратки любопитни статии, отбелязват от издателството.

Всеки българин пази завинаги спомени от своя буквар, защото това е първата книга, която му е отворила прозорец към чудния свят на словото и знанието, посочват от "Просвета". И отбелязват, че въпреки типовата структура и постоянните теми, всеки буквар е различен и "чувствителен" към бита, социалните отношения, културата, кризите и конфликтите на времето, в което е писан. Освен върху текстовете на именити български писатели, уникалното издание фокусира вниманието на читателите и върху илюстрациите на 55 емблематични за българското изкуство художници като Александър Божинов, Вадим Лазаркевич, Илия Бешков, Любен Зидаров, Георги Атанасов. Техните рисунки съдържат богата и разнообразна информация за това как са живели българските деца, какви знания за България и за света са получавали, какви са били техните игри и играчки, как са се справяли по време на войните, икономическите кризи и социалните преходи.

Писателят Георги Господинов пише за изданието, че това е стегнат и точен визуален прочит на букварите през различните десетилетия от Берон до днес, през промените в изображение и текст, през почерците на съставители и художници. Тази книга може да бъде четена като енциклопедия, албум и забавно четиво.






Интересен е фактът, че до Освобождението са издадени над 70 различни буквара. “Това е една от книгите на Възраждането”. Този процес е описан като методология и като текстови начин на обучение и преди. Двамата съавтори обаче сега подхождат към цялата история на буквара като художници, тъй като и двамата са такива.

Според Стайков букварът е една машина на времето: можем да надникнем в историята близо 200 години назад. Оказва се дори, че още в края на 18 век българин от Разлог прави буквар, така че не “Рибният буквар” е първият.

Чрез буквара можем да надникнем в живота на децата, които са или 6, или на 7 години през различните периоди. Можем да видим какво ги е заобикаляло, какво са виждали, какви са били техните игри, убеден е Стайков. По думите му двамата със Свобода тръгват от илюстрациите към съдържанието и към живота.

Свобода Цекова обясни, че в хода на изследването са се сблъскали с един феномен. Оказало се, че до Възраждането букварите са проследени и архивирани. Оттам нататък обаче било много трудно да се доберат до информация. Затова двамата автори благодарят на приятели, които са ги снабдили с ценни екземпляри, на хората от читалища и библиотеки, които са им помогнали.

“Една от целите на тази книга беше да съберем в една книга това изгубено културно наследство, защото букварът със своите илюстрации и съдържание е културно наследство."

Източник: http://bnr.bg/ и http://bnt.bg/

Няма коментари:

Публикуване на коментар