сряда, 1 април 2015 г.

"Ритъмът на спомените" - един танц в ритъма на болезнени, коварни, но и сладки спомени

Eдин танц в ритъма на болезнени, коварни, но и сладки спомени, напоени с аромат на пролет и портокали. Една истинска и романтична любов, прераснала в болезнена рана, и жестоката истина за несправедливия свят по време на военния преврат в Чили. Това са само част от емоциите, до които се докосваме, прелиствайки страниците на „Ритъмът на спомените“.
През 1964 г. в Чили едно младо момиче, отгледано и възпитано в манастир, се влюбва в романтичен младеж, без претенции за заможност, но с голямо и чисто сърце, отдаден на чувствата и дълга си.
През 1974 г. същата тази двойка са двама коренно различни хора. Тя е сломена, измъчвана психически и физически жена, търсеща утеха в семейството, а той – измъчван от съвестта, преуспял и известен актьор.
Повратната точка в историята на Саломе и Октавио се оказва не кой да е, а Пабло Неруда, чиито стихове стават повод за срещите в началото на връзката им. Години по-късно точно той се оказва човекът, преобърнал живота им необратимо и завинаги. Неруда повлича Октавио към измамната, примамлива светлина на славата и парите. Ставайки съмишленик на Алиенде по молба на Неруда, Октавио си печели за враг следващия президент – генерал Пиночет. След смъртта на Алиенде става военен преврат и Пиночет застава на власт. Следва издирване на всички имена, свързани с Алиенде, които биват насилствено хванати, изтезавани, а някои дори убити. Една от жертвите става съпругата на Октавио – Саломе, и така тя плаща сурово за грешките на мъжа си. Нанесените й рани обаче са далеч по-дълбоки от видимите. А когато душата страда, кой би имал сили да прости и кой – да плати цената на тази коварна болка?...
Знаеше, че е достатъчно силна, за да се изправи срещу демоните от миналото си, но се боеше от болката…
Паралелно с историите на Саломе и Октавио, срещаме и образи като този на малката Кая, копнееща за майчина обич, изоставена от семейството си под натиска на войната. Съдбата я среща с психотерапевтa Самуел с трагичната семейна тайна, който също по принуда живее в Перу – заради нацистите, нахлули във Франция.
Трябва да приемете, че не можете да промените миналото си, и се налага да се научите да живеете със спомените си… Не можете да ги забравите. Евентуално ще успеете за известно време да ги изтласкате от съзнанието си, но в крайна сметка те отново ще изплуват на повърхността.
Горчивите спомени на всеки един от тези герои е това, което ги обединява, което ги свързва и прави едно цяло от мозайката на живота. Всеки от тях крие тайни, обича, бори се със страховете си, но винаги се опитва да съхрани вярата си в справедливостта и доброто във време на цинизъм, жестокост и смърт. Романът ни показва колко силни могат да бъдат устоите на човешкия дух дори когато на пръв поглед не виждаме пътя напред. Колко е висока цената на прошката и колко сладко-горчив е споменът от нея.

Теодора Ракова

Няма коментари:

Публикуване на коментар