Пропускане към основното съдържание

„Проницателят се завръща“, преосмислих много неща, обръщам внимание повече на дребните, истински неща в ежедневието
Помня, че веднъж една жена го попита какво работи, а той отвърна, че е „археолог на човешките склонности“. А когато дамата го помоли да обясни какво пък е това занимание, старецът отговори, че специализира в „изразяване на онези мисли, които биха направили хората склонни към постигане на велики дела“. 

Ето как любимият ни Джоунс отново се завръща в книгата „Проницателят се завръща“. Първата ми среща с него беше в „Проницателят“ на Анди Андрюс, като тази книга много бързо се превърна в една от любимите ми! Тя е от онези книги, които трудно можеш да сложиш в категория, но има способността да преобърне целия ти мироглед. Затова, когато видях, че има и продължение, бях много развълнувана! Прочела съм всичките книги на Андрюс, но историята за Джоунс ми е любима.

След като преди години жителите на Ориндж Бийч се разделят внезапно с Джоунс, който е прекарал с тях известно време, сега той отново се връща в градчето също толкова неочаквано, както и преди. Без да се обади, без да обясни къде е бил, той се появява в момент от живота на Анди, в който той сякаш е в задънена улица. И не само той – много от приятелите и познатите му, с които се срещаме в книгата, преминават през различни ситуации и затруднения. И ето го странния старец, който се докосва до живота на всеки един от тях и го променя, помага им да постигнат своите велики дела.

Хареса ми, че в тази книга един от фокусите е към отглеждането и възпитанието на децата и как да се постигнат реални резултати. Новата гледна точка по отношение на толкова важен аспект от живота – като възпитанието на едно дете, ни показва, че винаги трябва да си поставяме реални, а не посредствени цели. Това се отнася към всяка сфера от живота ни: взаимоотношенията в семейството, справянето с финансови затруднения и още много други теми, които са засегнати в книгата. Трябва да сме готови за нови идеи, нови методи за постигане на целите си, да не се страхуваме от предизвикателствата!

***

 Всеки иска да остави следа след себе си, но никой не иска да бъде различен от останалите. А едното е невъзможно без другото. 

***

Много често, когато сме в окото на бурята, е много трудно да търсим новата гледна точка. Когато сме на прага да изгубим всичко и привидно няма изход, тогава се появява старецът и ни показва, че дори и тогава има изход. Дали наистина има такъв старец, или Андрюс е създал този образ, е въпрос на избор на читателя. Дали ще повярва в съществуването на един чудат старец, или ще го приеме за измислица, няма значение – въпросът е дали посланието му ще стигне до сърцето! А посланието му е ценно и ще докосне всеки по свой начин. Мисля, че ще прочетете историята за Джоунс по свой начин и ще бъдете докоснати от различни неща, но със сигурност ще бъдете променени!

Откакто прочетох „Проницателят се завръща“, преосмислих много неща, обръщам внимание повече на дребните, истински неща в ежедневието си и често си повтарям, че е „въпрос на гледна точка“. Защото е така! 

***

Винаги се чувстваме по-добре, когато сме благодарни за онова, което имаме. Велика мъдрост е да разбереш, че независимо каква е ситуацията, винаги има нещо, за което да си благодарен. 

***

Очаквам Джоунс да се появи отново, всъщност той винаги е някъде наблизо! 

Както обикновено, нямаше време да му прошепна „довиждане“... Но това не ме тревожеше. Знаех, че Джоунс ще е наблизо, когато имам нужда от него. Той винаги е наблизо.

Дарина Къшева

Коментари

Популярни публикации от този блог

Книгите за лятната ваканция - задължителни!

За някои деца четенето на книги през ваканцията е истинско мъчение, може би от факта, че на всички списъци слагат думата ЗАДЪЛЖИТЕЛНИ! Затова съвета ни е да накарате децата си да забравят тази дума и да наблегнат на това, което е написано в самите книги. 
Много деца следят точно колко страници са прочели, но когато започнат да четат откриват очарованието на новите светове, които книгите им разкриват.
Решихме да помогнем на родителите, които се чудят какви точно бяха книгите в списъка за лятото. Но първо няколко съвета за вас и вашите дечица:
Правила за четене:
1. Не вземай книгата с мръсни ръце.
2. Не прави бележки върху книгата. Направи си и използвай книгоразделител.
3. Съхранявай книгите грижливо.
4. Изяснявай си значението на неизвестните думи – търси ги в тълковния речник или попитай възрастните.
5. Старай се да разбираш и да си представяш това, което четеш.

А  също така да не забравяме и:А сега и примерните списъци:
За втори клас:
Български народни приказки
Приказен свят” – А. К…

5 нови романтични заглавия, които да прочетете в летните дни

Преди няколко дни настъпи астрономическото лято, а какво по-подходящо време от това за книги на любовна тематика?  Представяме ви пет нови романтични романа, в които да се потопите през предстоящите летни дни. 
💖 💖 💖
"В града на замечтаните кули" от Джулия Уелан 
- Първото ни предложение отвежда в Оксфордския университет, където Елинор Дъран отива да изучава английска литература от 19. век. Вместо да попадне на любимата си професорка там обаче, тя се натъква на друг преподавател - Джейми Дейвънпорт - човекът, съсипал дрехите й сутринта. Въпреки неприятната си първа среща, Елинор и Джейми бързо намират допирните точки помежду си, но скоро Елинор се оказва на кръстопът - да се отдаде на любовта, или да се върне в родното си място, където да продължи обещаваща кариера.
                                                                 💖 💖 💖
"Първата дама" от Сюзън Елизабет Филипс
- Наскоро преиздадена с нова, свежа визия, "Първата дама" от Сюзън Елизабет Филипс…

"Освен това танцувам" - вдъхновяващ роман, съставен единствено от писма

Драги мой, Със сигурност си запознат с вълнението да си пишеш с някого. Не SMS-и от рода на: „Купи хляб, като се прибираш“, а истинска кореспонденция, изискваща внимание, обгрижване, размисъл. О, колко сладко е чакането на писмо! Да дойде пощальонът и да донесе обикновен бял плик, криещ необикновени възможности и то предназначени само за теб (макар че, признавам, през това време на годината мръсникът носи само известия за плащане на данъци). В днешната дигитална ера чакането дори не е дълго. Искаш да споделиш мислите си с някого, написваш му и-мейл и – клик! – писмото е изпратено, а в рамките на минути може да бъде и прочетено. Шеметната скорост на съвременната кореспонденция е дори още по-пристрастяваща. Точно това правят Аделин Пармелан и Пиер-Мари Сото – пристрастяват се към електронните писма, които си разменят по колкото пъти на ден си искат. В тях споделят несподелими истини като това, че Пиер-Мари вече причислява себе си към бившите писатели, защото не може да съчини и къс р…