петък, 3 април 2015 г.

„Проницателят се завръща“, преосмислих много неща, обръщам внимание повече на дребните, истински неща в ежедневието




Помня, че веднъж една жена го попита какво работи, а той отвърна, че е „археолог на човешките склонности“. А когато дамата го помоли да обясни какво пък е това занимание, старецът отговори, че специализира в „изразяване на онези мисли, които биха направили хората склонни към постигане на велики дела“. 

Ето как любимият ни Джоунс отново се завръща в книгата „Проницателят се завръща“. Първата ми среща с него беше в „Проницателят“ на Анди Андрюс, като тази книга много бързо се превърна в една от любимите ми! Тя е от онези книги, които трудно можеш да сложиш в категория, но има способността да преобърне целия ти мироглед. Затова, когато видях, че има и продължение, бях много развълнувана! Прочела съм всичките книги на Андрюс, но историята за Джоунс ми е любима.

След като преди години жителите на Ориндж Бийч се разделят внезапно с Джоунс, който е прекарал с тях известно време, сега той отново се връща в градчето също толкова неочаквано, както и преди. Без да се обади, без да обясни къде е бил, той се появява в момент от живота на Анди, в който той сякаш е в задънена улица. И не само той – много от приятелите и познатите му, с които се срещаме в книгата, преминават през различни ситуации и затруднения. И ето го странния старец, който се докосва до живота на всеки един от тях и го променя, помага им да постигнат своите велики дела.

Хареса ми, че в тази книга един от фокусите е към отглеждането и възпитанието на децата и как да се постигнат реални резултати. Новата гледна точка по отношение на толкова важен аспект от живота – като възпитанието на едно дете, ни показва, че винаги трябва да си поставяме реални, а не посредствени цели. Това се отнася към всяка сфера от живота ни: взаимоотношенията в семейството, справянето с финансови затруднения и още много други теми, които са засегнати в книгата. Трябва да сме готови за нови идеи, нови методи за постигане на целите си, да не се страхуваме от предизвикателствата!

***

 Всеки иска да остави следа след себе си, но никой не иска да бъде различен от останалите. А едното е невъзможно без другото. 

***

Много често, когато сме в окото на бурята, е много трудно да търсим новата гледна точка. Когато сме на прага да изгубим всичко и привидно няма изход, тогава се появява старецът и ни показва, че дори и тогава има изход. Дали наистина има такъв старец, или Андрюс е създал този образ, е въпрос на избор на читателя. Дали ще повярва в съществуването на един чудат старец, или ще го приеме за измислица, няма значение – въпросът е дали посланието му ще стигне до сърцето! А посланието му е ценно и ще докосне всеки по свой начин. Мисля, че ще прочетете историята за Джоунс по свой начин и ще бъдете докоснати от различни неща, но със сигурност ще бъдете променени!

Откакто прочетох „Проницателят се завръща“, преосмислих много неща, обръщам внимание повече на дребните, истински неща в ежедневието си и често си повтарям, че е „въпрос на гледна точка“. Защото е така! 

***

Винаги се чувстваме по-добре, когато сме благодарни за онова, което имаме. Велика мъдрост е да разбереш, че независимо каква е ситуацията, винаги има нещо, за което да си благодарен. 

***

Очаквам Джоунс да се появи отново, всъщност той винаги е някъде наблизо! 

Както обикновено, нямаше време да му прошепна „довиждане“... Но това не ме тревожеше. Знаех, че Джоунс ще е наблизо, когато имам нужда от него. Той винаги е наблизо.

Дарина Къшева

Няма коментари:

Публикуване на коментар