понеделник, 1 февруари 2016 г.

С „Богат, беден“ живееш с емоциите, тревогите и мечтите на главните герои



„Богат, беден“ е от онези семейни саги, които те грабват още от първия момент. От началото до края на книгата живееш с емоциите, тревогите и мечтите на главните герои.

Ъруин Шоу проследява историята на фамилията Джордах, които, както ще се увери читателят, са много особени хора. Мери Джордах се омъжва за Аксел Джордах и има надежди и мечти свързани с идилично и светло бъдеще. Те са бедни и нещастни един с друг, дори се ненавиждат. Някак си преминават заедно през живота трудно и мъчително.

От връзката им се раждат три деца: Гретхен, Рудолф и Томас Джордах, които са главните лица в книгата. Въпреки прекалените си различия и отдалечеността един от друг, пътищата им винаги се срещат по един или друг повод. Всички те живеят в малкото градче Порт Филип, но и всички те желаят да отидат в Ню Йорк, в големия град, който би им предложил много нови възможности. И тримата искат да избягат от бедността, искат да бъдат богати, свободни и обичани.

„Дръж на парите – каза Аксел. – Не се оставяй някой да те измами. Дръж само на парите. Недей да вярваш на глупостите, които пишат във вестниците за разни други ценности. Това са проповедите, които богатите четат на бедните, за да могат да трупат богатства, без да си прерязват гърлата“. 

Историята не е напрегната, не е заплетена, тя простичко и ясно ни показва живота такъв, какъвто е за всички нас. Или се справяш с него по някакъв начин, или не се справяш. Или си на върха, или си долу. Средно положение няма. В романа се преплитат истории от живота на главните герои свързани с техните възходи и падения, които всеки от нас преживява.
С изненада открих, че книгата е екранизирана през  1976г. с участието на Ник Нолти и Питър Строс в главните роли.

Прочетох „Богат, беден“ точно за една седмица. Почнеш ли да я четеш, няма спиране. С нетърпение очаквам и продължението на книгата „Просяк, крадец“.

Лора Лазарова

Няма коментари:

Публикуване на коментар