Пропускане към основното съдържание

Смисълът е в пътуването, а не в крайната му цел

Селатав България“ е неповторима книга за селския туризъм. Авторите ни представят деветте нови туристически региони като посочват плюсовете и минусите им, както и потенциала им за бъдещо развитие. В този пътеводител, наситен с много красиви снимки, ние научаваме за конкретни 39 села, заедно с маршрути и историческа информация. Чрез тази единствена по рода си книга опознаваме част от българските села, техния бит и поминък, малките кътчета, запазили отпечатъка на миналото. Такова село, което е запазило облика си е Медвен:

Сред нашепването на старопланински легенди се е сгушило малкото овчарско село в полите на Балкана. Медвен е съхранило типичния за този край възрожденски дух, примесен с природната интелигентност на местните овчари...“

Усещане за домашен уют и потапяне в друга епоха носят и Красен, Българево, Паталеница, Боровица.... и още много други. Този наръчник ни дава насоки и посоки къде можем да се насладим на чистия въздух през почивните дни, също така и да се запознаем (а защо не и да участваме) по- отблизо с производството на храната ни, отглеждането на животни. От книгата научаваме повече за екологичния туризъм, лозарския отрасъл и производството на вино, добиването на мед, културните мероприятия в някои от районите. Авторите ни предлагат някои дестинации, където можем да усетим топлото посрещане и гостоприемство на селските хора.

Туристите... на практика са гости, които биват развеждани из района, като обогатяват познанията си за него много често лично от своите домакини...“

Ако се чудите къде може да прекарате отпуската си – книгата „Селата в България“ ще ви отведе до красиви кътчета, където да се насладите на една необикновена ваканция.Радина Йорданова

Коментари

Популярни публикации от този блог

Книгите за лятната ваканция - задължителни!

За някои деца четенето на книги през ваканцията е истинско мъчение, може би от факта, че на всички списъци слагат думата ЗАДЪЛЖИТЕЛНИ! Затова съвета ни е да накарате децата си да забравят тази дума и да наблегнат на това, което е написано в самите книги. 
Много деца следят точно колко страници са прочели, но когато започнат да четат откриват очарованието на новите светове, които книгите им разкриват.
Решихме да помогнем на родителите, които се чудят какви точно бяха книгите в списъка за лятото. Но първо няколко съвета за вас и вашите дечица:
Правила за четене:
1. Не вземай книгата с мръсни ръце.
2. Не прави бележки върху книгата. Направи си и използвай книгоразделител.
3. Съхранявай книгите грижливо.
4. Изяснявай си значението на неизвестните думи – търси ги в тълковния речник или попитай възрастните.
5. Старай се да разбираш и да си представяш това, което четеш.

А  също така да не забравяме и:А сега и примерните списъци:
За втори клас:
Български народни приказки
Приказен свят” – А. К…

5 нови романтични заглавия, които да прочетете в летните дни

Преди няколко дни настъпи астрономическото лято, а какво по-подходящо време от това за книги на любовна тематика?  Представяме ви пет нови романтични романа, в които да се потопите през предстоящите летни дни. 
💖 💖 💖
"В града на замечтаните кули" от Джулия Уелан 
- Първото ни предложение отвежда в Оксфордския университет, където Елинор Дъран отива да изучава английска литература от 19. век. Вместо да попадне на любимата си професорка там обаче, тя се натъква на друг преподавател - Джейми Дейвънпорт - човекът, съсипал дрехите й сутринта. Въпреки неприятната си първа среща, Елинор и Джейми бързо намират допирните точки помежду си, но скоро Елинор се оказва на кръстопът - да се отдаде на любовта, или да се върне в родното си място, където да продължи обещаваща кариера.
                                                                 💖 💖 💖
"Първата дама" от Сюзън Елизабет Филипс
- Наскоро преиздадена с нова, свежа визия, "Първата дама" от Сюзън Елизабет Филипс…

"Освен това танцувам" - вдъхновяващ роман, съставен единствено от писма

Драги мой, Със сигурност си запознат с вълнението да си пишеш с някого. Не SMS-и от рода на: „Купи хляб, като се прибираш“, а истинска кореспонденция, изискваща внимание, обгрижване, размисъл. О, колко сладко е чакането на писмо! Да дойде пощальонът и да донесе обикновен бял плик, криещ необикновени възможности и то предназначени само за теб (макар че, признавам, през това време на годината мръсникът носи само известия за плащане на данъци). В днешната дигитална ера чакането дори не е дълго. Искаш да споделиш мислите си с някого, написваш му и-мейл и – клик! – писмото е изпратено, а в рамките на минути може да бъде и прочетено. Шеметната скорост на съвременната кореспонденция е дори още по-пристрастяваща. Точно това правят Аделин Пармелан и Пиер-Мари Сото – пристрастяват се към електронните писма, които си разменят по колкото пъти на ден си искат. В тях споделят несподелими истини като това, че Пиер-Мари вече причислява себе си към бившите писатели, защото не може да съчини и къс р…