Пропускане към основното съдържание

10 ползи от четенето

Всеки ден четем много, но най-вече статуси, туитове и новини. Помните ли кога последно четохте книга или дори статия, по-дълга от две-три страници? Ако сте от хората, на които все не им остава време, може би сега е моментът да преразгледате графика си. Ето само някои от многобройните предимства, които има всекидневното съсредоточено четене.  


1. Стимулира ума

Изследвания показват,  че ако човек поддържа ума си във форма, това може да забави и предотврати болестта на Алцхаймер и други форми на деменция. Активният мозък по-трудно губи сила. Също като мускулите и мозъкът се нуждае от упражнения, за да бъде в перфектна форма. Четенето е най-достъпното от тях. 

2. Намалява стреса

Без значение колко сте напрегнати на работа или в личните си отношения – каквито и проблеми да имате, забравяте за всичко, когато потънете в някоя интересна история. Добре написаният роман ни пренася в други светове, а една интересна статия ангажира вниманието ни, помага ни да се задържим в настоящия момент и ни откъсва от тревожните мисли. 

3.  Източник на познания

Когато четем, в главата ни непрекъснато постъпва нова информация. Никога не се знае кога тя ще ни потрябва. Ето малко храна за размисъл: ако някога попаднете в сурови условия, помнете, че дори и да загубите всичко – работата си, имуществото си, парите си, дори здравето – никой не може да ви отнеме познанията. 4. Обогатява речника

Това върви заедно с предходното – колкото повече четете, толкова повече нови думи минават пред очите ви и постепенно стават част от всекидневния ви речник. Умението да се изразявате добре помага във всяка професия и повишава самоувереността ви. Доказано е, че хората, които говорят добре и имат познания в много сфери, получават повишения по-често и по-бързо. 

5. Подобрява паметта

Рядко се замисляме колко неща запомня човек, когато чете роман – поредица от герои, техните истори, нюансите в поведението им, множество епизоди и микросюжети, които се преплитат по всевъзможни начини. Това е огромно количество информация, която мозъкът запомня удивително лесно. Още по-удивително е как това се отразява на физиологично ниво – с формирането на нови спомени се образуват нови връзки между невроните и се подсилват старите. 

6. Подобрява аналитичното мислене

Вероятно ви се е случвало, когато четете криминален роман, да успеете да разрешите случая, преди да бъде разкрита интригата. Използвали сте критичното и аналитичното си мислене, като се забелязвали всички дадени подробности и сте ги подредили, за да определите „кой е злодеят”. Същата способност да анализирате детайли, за да достигнете до един или друг извод е полезна и в много други сфери. 

7. По-добра способност за концентрация

В лудия интернет свят вниманието се лута в милион посоки наведнъж, докато вършим по куп неща едновременно през целия ден. В рамките само на 5 минути средният човек работи върху дадена задача, преглежда мейли, чати с няколко души по скайп, хвърля едно око на Twitter и с говори с колегите си. Това хиперактивно поведение, известно като „мултитаскинг”, увеличава стреса и намалява продуктивността. 

Когато четете книга, вниманието е фокусирано върху историята – останалият свят просто отпада и можете да попиете всеки малък детайл. Опитайте се да четете по 15-20 минути преди работа (например ако се придвижвате с градския транспорт) и ще бъдете изнанедани колко по-фокусирани ще сте, когато стигнете в офиса. 

8. Подобрява способностите за писане

Това върви заедно с обогатяването на речника – честото общуване с публикувани и добре написани текстове има доказан ефект върху собвственото ви писане, както и наблюдението на фразите, конструкциите и стила на другите автори повлиява вашия стил. Както музикантите и художниците използват и надграждат техниките на своите предшественици, така и писателите се научават да създават собствените си произведения, като четат творбите на другите. 

9. Кара ни да си задаваме въпроси

Всекидневната напрегната работа, стресът и еднообразните развлечения могат да ни накарат да забравим истинските си желания и потребности. Книгите ни провокират да си задаваме въпроси, да се съмняваме, да търсим истината, да се замисляме върху „големите въпроси”, които понякога забравяме да си задаваме, увлечени във всекидневието. Те могат да ни помогнат да постигнем вътрешен мир и спокойствие. Изследвания показват, че четенето на книги за самопомощ, дори и съветите в тях да не са ефективни, може да помогне на хора, които страдат от разстройства на настроението и други психични състояния. 

10. Безплатно удоволствие

Да си купиш книга е прекрасно изживяване, но дори и да не можеш да си го позволиш  – обществените библиотеки (а днес има и много безплатни онлайн библиотеки), предлагат купища томове по всяка тема, която човек може да си представи.

Има подходящ жанр за всеки грамотен човек на планетата и независимо дали вкусовете ви са насочени съм класическата литература, фантастиката, криминалните романи, религиозните четива, историческите книги или научно-популярната литература, винаги има какво да грабне любопитството и интереса ви.

Затова, когато ви остане време, откъснете уморения си поглед от компютъра и отворете някоя интересна книга.

Източник: http://www.obekti.bg

Коментари

Популярни публикации от този блог

Книгите за лятната ваканция - задължителни!

За някои деца четенето на книги през ваканцията е истинско мъчение, може би от факта, че на всички списъци слагат думата ЗАДЪЛЖИТЕЛНИ! Затова съвета ни е да накарате децата си да забравят тази дума и да наблегнат на това, което е написано в самите книги. 
Много деца следят точно колко страници са прочели, но когато започнат да четат откриват очарованието на новите светове, които книгите им разкриват.
Решихме да помогнем на родителите, които се чудят какви точно бяха книгите в списъка за лятото. Но първо няколко съвета за вас и вашите дечица:
Правила за четене:
1. Не вземай книгата с мръсни ръце.
2. Не прави бележки върху книгата. Направи си и използвай книгоразделител.
3. Съхранявай книгите грижливо.
4. Изяснявай си значението на неизвестните думи – търси ги в тълковния речник или попитай възрастните.
5. Старай се да разбираш и да си представяш това, което четеш.

А  също така да не забравяме и:А сега и примерните списъци:
За втори клас:
Български народни приказки
Приказен свят” – А. К…

5 нови романтични заглавия, които да прочетете в летните дни

Преди няколко дни настъпи астрономическото лято, а какво по-подходящо време от това за книги на любовна тематика?  Представяме ви пет нови романтични романа, в които да се потопите през предстоящите летни дни. 
💖 💖 💖
"В града на замечтаните кули" от Джулия Уелан 
- Първото ни предложение отвежда в Оксфордския университет, където Елинор Дъран отива да изучава английска литература от 19. век. Вместо да попадне на любимата си професорка там обаче, тя се натъква на друг преподавател - Джейми Дейвънпорт - човекът, съсипал дрехите й сутринта. Въпреки неприятната си първа среща, Елинор и Джейми бързо намират допирните точки помежду си, но скоро Елинор се оказва на кръстопът - да се отдаде на любовта, или да се върне в родното си място, където да продължи обещаваща кариера.
                                                                 💖 💖 💖
"Първата дама" от Сюзън Елизабет Филипс
- Наскоро преиздадена с нова, свежа визия, "Първата дама" от Сюзън Елизабет Филипс…

"Освен това танцувам" - вдъхновяващ роман, съставен единствено от писма

Драги мой, Със сигурност си запознат с вълнението да си пишеш с някого. Не SMS-и от рода на: „Купи хляб, като се прибираш“, а истинска кореспонденция, изискваща внимание, обгрижване, размисъл. О, колко сладко е чакането на писмо! Да дойде пощальонът и да донесе обикновен бял плик, криещ необикновени възможности и то предназначени само за теб (макар че, признавам, през това време на годината мръсникът носи само известия за плащане на данъци). В днешната дигитална ера чакането дори не е дълго. Искаш да споделиш мислите си с някого, написваш му и-мейл и – клик! – писмото е изпратено, а в рамките на минути може да бъде и прочетено. Шеметната скорост на съвременната кореспонденция е дори още по-пристрастяваща. Точно това правят Аделин Пармелан и Пиер-Мари Сото – пристрастяват се към електронните писма, които си разменят по колкото пъти на ден си искат. В тях споделят несподелими истини като това, че Пиер-Мари вече причислява себе си към бившите писатели, защото не може да съчини и къс р…