четвъртък, 20 юни 2013 г.

На 19 юни ни напусна Винс Флин

Винс Флин, бестселъровия автор на политически трилъри, е починал рано сутринта в сряда, на 47-годишна възраст, след дълга битка с рак на простатата, съобщи издателят му.

Флин е автор на 14 романа, които са в класацията за бестселъри на New York Times.

Флин е известен със своята поредица шпионски трилъри с главен герой Мич Рап – безскрупулен агент на ЦРУ, който премахва терористи. Публикувани са 14 романа от серията, почти всички преведени на български. Сред тях „Власт”, „Самотният играч”, „Лиценз за убиване”, „Списъкът на обречените” и др. Най-новата книга за Рап, „The Survivor”, трябваше да излезе през октомври. От издателство „Atria” все още не са казали дали той е бил завършил творбата и дали тя ще излезе по програма.

Книгите на Флин са известни със своята точност по отношение на случващото се в ЦРУ. Преди публикуване, те бяха преглеждани от експерти от Пентагона. Бившият президент на САЩ Джордж Буш е признавал, че е фен на писателя, а преди години го определи като „прекалено акуратен”.

Преди да се захване с писане Винс Флин е работил в отдел продажби на недвижими имоти. През 1993 г. става страстен читател, за да се бори с дислексията си. През 1997 г. сам издава първата си книга „Term Limits” след 60 отказа. След успеха литературен агент веднага подписва договор с него. Флин оставя своята съпруга и трите им деца.

Успехът на Винс Флин като писател не идва лесно. Първоначално той работи като счетоводител и маркетингов специалист. Впоследствие решава да кандидатства за морски пехотинец, но е отхвърлен заради строгите медицински изисквания. В този момент Флин започва да пише книга – доста странно решение за човек с дислексия, който има сериозни проблеми с писането и четенето.

В разгара  на предизборната кампания за президентския пост в САЩ младият автор безуспешно обикаля издателствата, за да предложи ръкописа на своя дебютен трилър „Крайни мерки”. Редакторите умело се измъкват с извиненията „много е остър, много е краен, руши престижа на институциите, в които всеки американец твърдо вярва”. След 60 отказа авторитетното издателство „Покет Букс” купува правата за публикуване, организира мощна рекламна кампания и тиражът достига 700 хиляди екземпляра. Седмица след излизането си „Крайни мерки” попада на трета позиция в класацията за най-продавани книги. Такава е съдбата и на следващите политически трилъри от Винс Флин. Неговите книги се четат от действащи и бивши президенти, държавни ръководители, служители на специалните служби по цял свят, а високопоставен служител на ЦРУ нарежда на своите подчинени: „Искам да прочетете книгите на Флин и да започнете да мислите как може по-ефективно да водим войната с терора.”


Поклон пред паметта му!

Няма коментари:

Публикуване на коментар