Пропускане към основното съдържание

Как да накараме детето да чете с любопитство

10 начина да направим книгите интересни за дететоВсички родители искаме децата ни да четат повече и да прекарват по-малко време пред екрана (на телевизора, компютъра, таблета или телефона на мама). Единствените хора, от които зависи децата да развият любовта си към четенето сме ние, родителите. Ето няколко изпитани начина как да направим от децата отдадени читатели:                    

Осигурете регулярно време за четене с децата всеки ден

Изследванията сочат, че редовното четене на глас на децата оказва положителен ефект върху разбирането на четенето, развиването на речника и декодирането на смисъла на думите. Без значение дали децата ви са в предучилищна възраст или са в първите училищни години, четенето на глас с мама и тате има благотворен ефект върху интереса му към четенето и най-вече към самостоятелното четене.

Да обградим децата с материал за четене

 Децата, които са богато обградени с материали за четене вкъщи имат по-високи постижения в училище. Можете да накарате децата си да четат, като им предоставите много възможности да го правят – много и различни красиви книжки в стаята му, в дневната, които се намират близо до него и то има достъп до тях. Подредете книжките му, така че да ги достига лесно. Оставете книжки навсякъде – в банята, във вашата библиотека, и близо до телевизора.


Време за четене за цялото семейство

Осигурете между 15 и 30 минути на ден, в които всеки от семейството чете самостоятелно. Да ви вижда да четете е важно за вашето дете и за изграждането на полезен навик за четене. Дори и 15 минути на ден са напълно достатъчни, за да подобри честотата и уменията си за четене, а и представлява възможност в бъдеще това време да се увеличава, тъй като с четенето, нараства и любопитството му към книгите.


Създайте различни занимания, свързани с четене

Как да направим  четенето неразделна част от живот на детето? Като го накараме да чете различни неща – менюта, знаци по пътя, инструкции за различни игри и дори устройства, прогнозата за времето, програмата на телевизиите и различна полезна ежедневна информация. И осигурете винаги по нещо, което би му било интересно да чете в свободното време – докато чакат да се приготвите за път или да приключите с ангажиментите си, за да излезете на разходка.

Създайте традиция за посещения на библиотеката

Примамвайте детето да чете като го водите в местната библиотека, където да разглежбда различни детски четива и да вижда колко голям и цветен е света на книгите. Някои библиотеки вече имат обособен детски кът, където предлагат нови и интересни книги и списания за деца, които привличат интереса на децата към четенето.


Бъдете наясно с напредъка на детето

Разберете какви са уменията за четене, които детето ви трябва да има на своята възраст. Проследявайте напредъка му с четенето и му показвайте какви нови умения добива, докато чете. То ще се почувства дори още по-мотивирано да чете, когато види само своите успехи.

Следете за трудности с четенето

Учителите не винаги откриват проблемите, които имат някои деца, докато те (проблемите) не станат сериозни или очевидни. Наблюдавайте дали децата могат да изговарят добре думите, дали могат да използват контекста, за да разбират смисъла на думите и ясно разбират какво четат.

Намерете адекватна помощ при наличието на проблеми

Проблемите с четенето не изчезват от само себе си с времето. Колкото по-рано потърсите помощ за детето си, толкова повече комфорт и подкрепа ще му дадете и ще му спестите притеснението от неуспехите в училище. С четенето те ще станат добри четци. Важното е да му помогнете преди проблемът да се изостри и доведе до други проблеми в самооценката му, увереността му и самочувствието му.


 Използвайте различни видове помощ при проблеми с четенето

За да помогнете на детето си да преодолее проблемите с четенето, трябва да използвате различни средства – учебници, компютърни програми, аудио книги и други материали, които могат да се намерят по книжарниците. Игрите са много добър избор, защото позволяват на децата да се забавляват, докато подобряват уменията си за четене.

Показвайте ентусиазъм към четенето

Нашата реакция има голямо значение за интереса им към книгите и желанието им да четат. Затова оценявайте усилията им, новите умения, новите истории, които научават и ги похвалвайте за всяко новопридобито знание.

Източник: http://www.purvite7.bg

Коментари

Популярни публикации от този блог

Книгите за лятната ваканция - задължителни!

За някои деца четенето на книги през ваканцията е истинско мъчение, може би от факта, че на всички списъци слагат думата ЗАДЪЛЖИТЕЛНИ! Затова съвета ни е да накарате децата си да забравят тази дума и да наблегнат на това, което е написано в самите книги. 
Много деца следят точно колко страници са прочели, но когато започнат да четат откриват очарованието на новите светове, които книгите им разкриват.
Решихме да помогнем на родителите, които се чудят какви точно бяха книгите в списъка за лятото. Но първо няколко съвета за вас и вашите дечица:
Правила за четене:
1. Не вземай книгата с мръсни ръце.
2. Не прави бележки върху книгата. Направи си и използвай книгоразделител.
3. Съхранявай книгите грижливо.
4. Изяснявай си значението на неизвестните думи – търси ги в тълковния речник или попитай възрастните.
5. Старай се да разбираш и да си представяш това, което четеш.

А  също така да не забравяме и:А сега и примерните списъци:
За втори клас:
Български народни приказки
Приказен свят” – А. К…

5 нови романтични заглавия, които да прочетете в летните дни

Преди няколко дни настъпи астрономическото лято, а какво по-подходящо време от това за книги на любовна тематика?  Представяме ви пет нови романтични романа, в които да се потопите през предстоящите летни дни. 
💖 💖 💖
"В града на замечтаните кули" от Джулия Уелан 
- Първото ни предложение отвежда в Оксфордския университет, където Елинор Дъран отива да изучава английска литература от 19. век. Вместо да попадне на любимата си професорка там обаче, тя се натъква на друг преподавател - Джейми Дейвънпорт - човекът, съсипал дрехите й сутринта. Въпреки неприятната си първа среща, Елинор и Джейми бързо намират допирните точки помежду си, но скоро Елинор се оказва на кръстопът - да се отдаде на любовта, или да се върне в родното си място, където да продължи обещаваща кариера.
                                                                 💖 💖 💖
"Първата дама" от Сюзън Елизабет Филипс
- Наскоро преиздадена с нова, свежа визия, "Първата дама" от Сюзън Елизабет Филипс…

"Освен това танцувам" - вдъхновяващ роман, съставен единствено от писма

Драги мой, Със сигурност си запознат с вълнението да си пишеш с някого. Не SMS-и от рода на: „Купи хляб, като се прибираш“, а истинска кореспонденция, изискваща внимание, обгрижване, размисъл. О, колко сладко е чакането на писмо! Да дойде пощальонът и да донесе обикновен бял плик, криещ необикновени възможности и то предназначени само за теб (макар че, признавам, през това време на годината мръсникът носи само известия за плащане на данъци). В днешната дигитална ера чакането дори не е дълго. Искаш да споделиш мислите си с някого, написваш му и-мейл и – клик! – писмото е изпратено, а в рамките на минути може да бъде и прочетено. Шеметната скорост на съвременната кореспонденция е дори още по-пристрастяваща. Точно това правят Аделин Пармелан и Пиер-Мари Сото – пристрастяват се към електронните писма, които си разменят по колкото пъти на ден си искат. В тях споделят несподелими истини като това, че Пиер-Мари вече причислява себе си към бившите писатели, защото не може да съчини и къс р…