понеделник, 23 февруари 2015 г.

Книгата „Гласовете на сърцето“ оставя у човек чувството на надежда. Надежда, че в нас се крие несломимо добро, което, подхранвано от любов, може да сътвори чудеса





Признавам, че не бях чела толкова красиво написана книга като „Да чуеш ритъма на сърцето“ на Ян-Филип Зендкер, затова, когато я приключих, много ми се искаше да има продължение. Когато видях „Гласовете на сърцето“, нетърпението ми да я прочета беше голямо. И не останах разочарована!

 

Книгата продължава невероятната история на Джулия, само че десет години по-късно. Животът ѝ привидно е подреден. Но както обикновено, нещата не са точно така, както изглеждат. Забързано ежедневие, изгубена любов и много въпроси без отговор – това е истината за Джулия, забравила първото си пътуване до Бирма и брат си – Ю Ба. Прекалено много работа, с която се опитва да заглуши мъката и чувството за празнота вътре в себе си. В един такъв момент тя започва да чува непознат глас и се чуди дали не губи разсъдъка си. Така започва едно невероятно приключение, което я отвежда отново при брат ѝ в Бирма. Започва търсене на отговори. Дали човек трябва да действа инстинктивно и да зареже всичко сигурно в името на търсенето на себе си и щастието си, или трябва да се примирява със ситуацията? Дали във всеки от нас няма един скрит глас, който ни нашепва въпроси, чиито отговори понякога ни е страх да дадем? Може ли да има любов там, където привидно всичко е изгубено?



В книгата е описана жестокостта на една война, безразличието и арогантността, която може да има човек. Разказано е и за болката и живота на една жена, и невъзможните избори, пред които се изправя една майка. Виждаме какво значи истинска саможертва и колко силен и несломим може да бъде човешкият дух, когато обича!


Има една мисъл, която се споменава от Ю Ба няколко пъти в книгата и която за мен е основната ѝ идея: Не всичко, което е истина, може да се обясни и не всичко, което може да се обясни, е истина. Колко хубаво звучи да повярваш, че не всичко трябва да е логично, че в живота може да има и малко вълшебство! Нима всеки от нас не би искал да чуе понякога един глас вътре в себе си, който да го води към правилните избори в живота! 



Книгата „Гласовете на сърцето“ остави у мен надежда и усмивка! Надежда, че в нас се крие несломимо добро, което, подхранвано от любов, може да сътвори чудеса, да помогне на човек да оцелее и в най-страшните ситуации в живота!

Дарина Къшева

Няма коментари:

Публикуване на коментар