четвъртък, 5 февруари 2015 г.

"Един живот" на Ги дьо Мопасан ни кара да се замислим за нашия собствен „един живот“

http://hermesbooks.com/edin-zhivot-klub-klasika.htmlЖана е млада и произхожда от богато аристократично семейство. Тя е на 17 години, когато родителите й идват да я вземат от манастира, в който са я оставили, когато е била 12-годишна. През петте години, прекарани в манастира, тя мечтае и очаква с трепет да излезе, за да се наслади на красотите на истинския живот, да вкуси от неговите радости. Опиянява се от всичко свързано с природата, животните. Но когато се сблъсква с истинския живот, всичките й блянове и надежди рухват. Омъжва се за лош мъж, когото дори не познава. Той променя изцяло живота й. Държи се зле с нея, не я уважава, има връзки с други жени. Целият й живот е белязан от драматични събития, но все пак тя продължава напред в името на голямата си обич и надежда – сина й Пол.

Накрая романът завършва със следното изречение: „Ето, виждате ли, животът не е никога нито добър, нито тъй лош, както си мислим ние“. Човек от всичко трябва да извлече поука, всичко в този живот се случва с причина.

„Един живот“ ни кара да се замислим за нашия собствен „един живот“ – как го живеем, с кого го живеем и дали сме щастливи, и дали в края на живота ни ще ни завладяват хубави или лоши спомени.

Романът ни учи, че невинаги реалността е такава, каквато ние си я представяме, и такава, каквато ни се иска да бъде. Човек винаги трябва да бъде подготвен и за лошотията, и за добротата в живота. 

Лора Любомирова, книжарница "Хермес" - Ал. Стамболийски

Няма коментари:

Публикуване на коментар