вторник, 10 февруари 2015 г.

"Момиченцето с всички дарби" - една съвременна Пандора, която трябва да носи тежкия товар на познанието...


...налита напред и едновременно се дърпа назад. Човек с голямо куче на каишка, и тя е и човекът, и кучето, опъва напред веригата на собствената си воля...


http://hermesbooks.com/momichenceto-s-vsichki-darbi.html
Мелани е едно обикновено момиченце. Или поне така мисли, докато познатият й до момента свят не се преобръща внезапно, разкривайки неподозирани и страшни истини. Тя е една съвременна Пандора, която трябва да носи тежкия товар на познанието, че има способността да пръсне злото по света, ако пожелае. Светкавичността на събитията, които преобръщат представите й, я превръща в бързо адаптираща се личност към всяка горчива глътка, която чашата на собствената й съдба поднася. Борбата, която води, е жестока, защото най-големият й враг е самата тя. Бойното поле се простира на три фронта: в нейния здрав разум, който я кара да мрази всеки, способен да нарани единствения човек, когото наистина го е грижа за нея – мис Жустиню; в нейното топло и обичащо сърце, каращо я да обича и съчувства на всеки свой спътник, независимо от обстоятелствата; и дълбоко в тялото й, в разядената й от нелечима зараза плът, караща я да унищожи всички живи същества, изпречили се на пътя й, в името на това да оцелее. В битките и решенията, които взема, е сама, защото знае, че е опасно да допусне друг близо до себе си. Тя знае, че е сама и че във всички случаи победеният ще бъде самата тя. Но това не я спира. 

„Момиченцето с всички дарби“ е постапокалиптичен роман, който синтезира в себе си мрачната атмосфера на „Пътят“ на Кормак Маккарти и неугасващата надежда от „Селцето“ на Кир Буличов. Това е романът, който ще ви покаже, че унищожението и спасението са две понятия за едно и също нещо.

Петя Юнчова

Няма коментари:

Публикуване на коментар