Пропускане към основното съдържание

„Омбре“ е съвременна история за времето на 90-те – актуална, динамична, наситенаОмбре“ е един концентриран роман, който в малкото си страници по нищо не отстъпва на внушителните по обем томове. Книгата забавлява с тънката си ирония, разчувства, напряга и провокира размисли. Това е и историята на едно странно, но сплотено и някак работещо по собствена логика, некръвно семейство, съставено от пъстри индивиди. Главният герой Ангел няма нищо общо с името си. Той е дързък и наперен мачо, който твърде често с поведението си си търси боя... и доста честo действително си го получава. Мотивиран от желанието да получи бързи пари за емиграция, се забърква в нечисти сделки, от които се измъква бързо и по мръсен, макар и забавен, начин. Случайността му предоставя убежище в гората и го сблъсква с група производители на дървени въглища. Оставен без избор, Ангел опознава тези колоритни типажи и заинтригуван, започва да си задава все повече въпроси за функционирането им като група, за това какво ги крепи и свързва, каква е йерархията между тях, как са се събрали... 

В галерията от образи се откроява Омбре, който на фона на всички останали е запазил човечността си в най-чиста форма (hombre все пак означава и „човек“ на испански). Невъзможно е читателят да остане равнодушен към този толкова симпатичен и чистосърдечен герой, който става най-добрият приятел на Ангел. Надя пък изпъква със своята красота, при това не само защото е единствената жена в компанията. Необикновеното й присъствие и обаяние привличат погледа като узрял и сочен плод в короната на ябълково дърво. Но сред провокирания интерес се промъква усещането, че тя може и да се превърне в ябълката на раздора...

Успоредно с протичането на романовото действие постепенно се разкриват и любопитните истории около самата група и нейните членове. Открехва се вратата към интимния свят на всеки от героите, което обяснява характера му, реакциите му, мястото му и отношенията му в компанията. Извънградският рай съществува по собствени правила в гората, докато не се прокрадва мисълта, че самите работници не са много по-различни от въглищата, които произвеждат – трябва им само искра и за миг всичко може да пламне... 

Омбре“ е съвременна история за времето на 90-те – актуална, динамична, наситена. Личи си първоначалната идея за създаването на сценарий за филм и трансформацията на сценария в роман. За мен „Омбре“ е филм в книга.

Габриела Стоева


Коментари

Популярни публикации от този блог

Книгите за лятната ваканция - задължителни!

За някои деца четенето на книги през ваканцията е истинско мъчение, може би от факта, че на всички списъци слагат думата ЗАДЪЛЖИТЕЛНИ! Затова съвета ни е да накарате децата си да забравят тази дума и да наблегнат на това, което е написано в самите книги. 
Много деца следят точно колко страници са прочели, но когато започнат да четат откриват очарованието на новите светове, които книгите им разкриват.
Решихме да помогнем на родителите, които се чудят какви точно бяха книгите в списъка за лятото. Но първо няколко съвета за вас и вашите дечица:
Правила за четене:
1. Не вземай книгата с мръсни ръце.
2. Не прави бележки върху книгата. Направи си и използвай книгоразделител.
3. Съхранявай книгите грижливо.
4. Изяснявай си значението на неизвестните думи – търси ги в тълковния речник или попитай възрастните.
5. Старай се да разбираш и да си представяш това, което четеш.

А  също така да не забравяме и:А сега и примерните списъци:
За втори клас:
Български народни приказки
Приказен свят” – А. К…

5 нови романтични заглавия, които да прочетете в летните дни

Преди няколко дни настъпи астрономическото лято, а какво по-подходящо време от това за книги на любовна тематика?  Представяме ви пет нови романтични романа, в които да се потопите през предстоящите летни дни. 
💖 💖 💖
"В града на замечтаните кули" от Джулия Уелан 
- Първото ни предложение отвежда в Оксфордския университет, където Елинор Дъран отива да изучава английска литература от 19. век. Вместо да попадне на любимата си професорка там обаче, тя се натъква на друг преподавател - Джейми Дейвънпорт - човекът, съсипал дрехите й сутринта. Въпреки неприятната си първа среща, Елинор и Джейми бързо намират допирните точки помежду си, но скоро Елинор се оказва на кръстопът - да се отдаде на любовта, или да се върне в родното си място, където да продължи обещаваща кариера.
                                                                 💖 💖 💖
"Първата дама" от Сюзън Елизабет Филипс
- Наскоро преиздадена с нова, свежа визия, "Първата дама" от Сюзън Елизабет Филипс…

"Освен това танцувам" - вдъхновяващ роман, съставен единствено от писма

Драги мой, Със сигурност си запознат с вълнението да си пишеш с някого. Не SMS-и от рода на: „Купи хляб, като се прибираш“, а истинска кореспонденция, изискваща внимание, обгрижване, размисъл. О, колко сладко е чакането на писмо! Да дойде пощальонът и да донесе обикновен бял плик, криещ необикновени възможности и то предназначени само за теб (макар че, признавам, през това време на годината мръсникът носи само известия за плащане на данъци). В днешната дигитална ера чакането дори не е дълго. Искаш да споделиш мислите си с някого, написваш му и-мейл и – клик! – писмото е изпратено, а в рамките на минути може да бъде и прочетено. Шеметната скорост на съвременната кореспонденция е дори още по-пристрастяваща. Точно това правят Аделин Пармелан и Пиер-Мари Сото – пристрастяват се към електронните писма, които си разменят по колкото пъти на ден си искат. В тях споделят несподелими истини като това, че Пиер-Мари вече причислява себе си към бившите писатели, защото не може да съчини и къс р…