четвъртък, 19 март 2015 г.

Книгата „Истанбулска загадка“ е задължителна за феновете на исторически трилъри



Истанбул е орисан да се превърне в един от най-значимите градове в историята. За почти шестнадесет века той служи като столица на четири империи: Римската империя, Византийската империя, Латинската империя и Османската империя. Той изиграва ключова роля в развитието на християнството по време на римското и византийското управление, преди османците да завладеят града през 1453 г. и да го превърнат в крепост и седалище на ислямския халифат. И именно там се развива действието в напрегнатия и динамичен исторически трилър „Истанбулска загадка“.



Книгата „Истанбулска загадка“ е задължителна за феновете на исторически трилъри. Тя ще разпали любопитството им и ще ги заинтригува истински. ОБрайън успява успешно да ни откъсне от еднообразното ни ежедневие и ни повежда по улиците на Истанбул, кара ни да усетим жегата на лятото, блъсканицата на тълпите, миризмите на пазарите и тържищата, горчивината на турското кафе, забързания ритъм на древния град. Докато четете книгата, ще имате усещането, че гледате филм. Сцените се редят една след друга и ви въвличат в динамичното действие.

Романът има допирни точки и прилика с книгите на Дан Браун. Но това е само един голям плюс. В днешно време има десетки книги на подобна тематика, с интересен замисъл, но слаб стил на писане и несъответствия. Случаят с „Истанбулска загадка“ не е такъв. Авторът доста точно се придържа към историческите факти и събития. Повечето писатели обчат да променят и изкривяват фактите за сметка на динамиката на сюжета, докато тук е точно обратното. Историческите теми са умело преплетени с един от най-актуалните и наболели проблеми напоследък: световния тероризъм и борбата с него. Но тук срещу терора не се изправят разни суперагенти или полицай с всемогъщи тайни агенции зад гърба си, а един най-обикновен човек, притиснат до стената. Човек, който иска да разбере истината.

Втората книга –„Йерусалимска загадка“, е също така напрегната, пленителна и вълнуваща. А с предстоящото излизане и на последния роман – „Манхатънска загадка“, феновете на този жанр могат да я добавят в своята колекция. Тя е просто задължителна за почитателите на жанра.



Виктор Кърджиев

 

Няма коментари:

Публикуване на коментар