петък, 27 март 2015 г.

„Акушерката от Венеция“ е роман за невъобразимата сила на духа на една жена и за безрезервната любов на един мъж към нея!

Акушеркатаот Венеция“ е роман за невъобразимата сила на духа на една жена и за безрезервната любов на един мъж към нея!
Историята ни доказва за пореден път как, изправен пред
изпитания, човек може да извърши немислими, дори
забранени неща, за да предпази хората, които обича!




Книгата беше в списъка ми за четене още от няколко седмици насам. Признавам си, че първоначално бях привлечена от красивата корица и от думата Венеция в заглавието. След като прочетох няколко страници, бях абсолютно погълната от майсторския начин, по който авторката преплита съдбите на героите. Прочетох я на един дъх и със сигурност мога да кажа, че книгата се превърна в една от любимите ми!

Вдъхновена от реални събития, авторката описва живота на евреи и християни през шестнадесети век във Венеция. Единственото желание на младите съпрузи евреи – Хана и Исак, е да имат дете, но съдбата им отрежда друго. Двамата живеят скромен живот, докато бедността не подтиква Исак да замине на изток и впоследствие да бъде пленен и продаден като роб в Малта. От момента на заминаването му единствената цел и на двамата е да се съберат отново заедно в любимата им Венеция. Съдбата ги изправя пред трудни избори, които предопределят не само техния живот, но и този на хората около тях. В своя път един към друг те потъпкват своите принципи, стават жертва на предателства, но любовта и добротата дълбоко в тях ги води и пренебрегвайки себе си, те спасяват много животи. В края на романа и двамата са възнаградени, животът им се усмихва и им предоставя две възможности: да се завърнат в любимата Венеция или да започнат нов живот на ново място.

Авторката споделя, че посвещава този роман на силния дух и на смелите действия на жените, чиито действия не са записани на хартия. Освен това послание аз долових и друго: безусловната любов на един мъж към неговата съпруга. Във времена, в които жените са били по-нисшестоящи от своите мъже, все пак е имало и такива мъже, които са приемали своите съпруги като равни и са се отнасяли към тях с безрезервна обич и уважение.

Още след последната буква на това ревю започвам продължението на романа – „Акушерката от харема“, за да разбера какво ще се случи с Исак и неговата любима – смелата Хана.


Белла Христозова

Няма коментари:

Публикуване на коментар